Het Europees Visserijfonds en de Vlaamse Visserscoöperatie willen ondergewaardeerde vissoorten via toprestaurants te promoten, zodat we op termijn vaker voor zo’n vissoort kiezen.
Serveer eens een onbekende Noordzeevis. Samen met dat verzoek leverden enkele North Sea Chefs en reders vandaag een vracht verse vis af bij Matthieu Beudaert, de chef van restaurant Tables d’Amis in Kortrijk. Vandaag was dat een zandtong, pladijs, horsmakreel, steenbolk en octopus. Danny Huyghebaert (Vlaamse Visserscoöperatie): “Die gaan op de veiling geen geld. We willen dat doorbreken en de gewone mens de kans geven om die onbekende vissen te eten. Iedereen kent tarbot, tong en kabeljauw, maar we hebben veel meer soorten dan die drie. Dat is het hoofddoel ervan.”
Zeventien chefs in heel Vlaanderen zijn bereid om aan het project mee te werken. Zij moeten de culinaire mogelijkheden van deze onbekende vissoorten uittesten en hun ervaringen met elkaar uitwisselen. Ook de reders verwachten veel van het project. De verwachtingen zijn hoog gespannen want de visprijzen zijn extreem laag.
Het project loopt een jaar lang en kan op steun rekenen van het Europees Visserijfonds.
(BV/BS)
Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier