Chef De Karmeliet pikt degradatie GaultMillau niet

Geert Van Hecke, de chef van restaurant De Karmeliet in Brugge, pikt de bewering van restaurantgids GaultMillau niet dat er bij hun vier bezoeken telkens iets mis was.
Redactie KW

Driesterrenkok Geert Van Hecke van de Karmeliet in Brugge vindt het oordeel van de mensen van de GaultMillaugids onprofessioneel. Hij verwijt hen ook vriendjespolitiek. Zijn restaurant verliest in de nieuwe editie van de culinaire gids een punt en haalt nog zeventien punten. Danny Horseele uit Lissewege die ook een punt verliest noemt de GaultMillau dan weer een toonaangevende gids.

Geert Van Hecke van de Karmeliet in Brugge begrijpt niet dat hij van 18 naar 17 punten gaat in de Gaumillautgids. Hij krijgt ondermeer kritiek op zijn langoustines en op z’n erwtenpuree. Terwijl die elders als excellent bestempeld worden. “We hebben een quotering gehad in andere tijdschriften in dezelfde periode en daar kregen we een 19 op 20. Die prezen alles de hemel in”, zegt Geert Van Hecke van driesterrenrestaurant De Karmeliet.

Volgens Van Hecke wordt hij al een jaar of drie geviseerd door de mannen van Gaultmillau die uit de zakenwereld komen en zelf veel op restaurant gaan. Hij vindt ze bovendien niet professioneel om een oordeel te vellen en veegt hen ook de pan uit in de ochtendkranten. “Ik vind dat die mensen het anders moeten aanpakken. Correct en zonder vriendjespolitiek. Drie restaurateurs hebben me vanochtend gebeld om me te feliciteren, want wat daar gebeurd is niet normaal. Michelin heeft een heel andere manier van werken en dat is de juiste”, zegt Geert Van Hecke.

Stefan Buyens van Tweesterrenrestaurant Le Fox in De Panne geeft Van Hecke gelijk. Ook hij verloor een punt en strandt op 16. Hij zet grote vraagtekens bij de waarde van de GaultMillau. Danny Horseele van het gelijknamige restaurant in Lissewege denkt er anders over. “Ik vind dat er twee toonaangevende gidsen zijn de Michelin en de GaultMillau en ik vind dat die mensen heel professioneel bezig zijn”, zegt Danny Horseele. Hij is tevreden dat hij maar een puntje verloor en nog 17 haalt. Zijn pasgeopende zaak scoort daarmee al bijna even goed als ‘t Molentje van vroeger. Hij vindt de zakenmensen van GaultMillau juist wel goed geplaatst om te oordelen omdat zij het doorsnee cliënteel zijn.

GaultMillau zelf wil niet meer reageren op de kritiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier