Centrum Oostende krijgt bescherming tegen superstorm

Redactie KW

In de omgeving van de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende zijn woensdag grote zandsuppletiewerken op het strand gestart.

Dat meldt Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). De werken passen in haar Masterplan Kustveiligheid. Het strand wordt verhoogd en verbreed om Oostende definitief te beschermen tegen een 1000-jarige storm, een zogenaamde superstorm. Het gaat om het grootste project uit de voorbije 40 jaar. Ruim 1,65 miljoen kubieke meter zand zal op het strand van Oostende worden gespoten. Door de daaruit volgende verbreding en verhoging van het strand zal het veiligheidsniveau tegen zeer zware stormen aanzienlijk toenemen.

Beschermd tegen stormen zwaarder dan 1953

Oostende zal voor het eerst in zijn bestaan langs de zeezijde beschermd zijn tegen stormen die nog zwaarder zijn dan deze van 1953. “De eerste plannen ooit voor de realisatie van een nieuw strand dat Oostende zou beschermen tegen een superstorm, dateren van 1999. Vandaag worden die plannen gerealiseerd”, zegt de minister. Volgens de planning zal de eerste fase voltooid zijn tegen het einde van 213. In 2014 start de tweede fase in de zone tussen de Venetiaanse Gaanderijen en Mariakerke-Raversijde. De totale prijs van de werken bedraagt 15 miljoen euro.

Vorige week werd een gelijkaardige operatie ook al uitgevoerd in Middelkerke.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier