Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) fusioneren

Redactie KW

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) van Ieper, Poperinge en Veurne fusioneren tot één vzw, de vzw Vrij CLB West. Marieke Cloet, voorzitter van het Ieperse OCMW, wordt voorzitter van deze nieuwe vzw.

Veel instellingen en organisaties worden geconfronteerd met schaalvergroting en ook de Centra voor leerlingenbegeleiding ontsnappen daar niet aan. De CLB’s in de Westhoek zijn in vergelijking met de rest van Vlaanderen eerder klein. Door de fusie wordt CLB West werkgever van 90 mensen (Poperinge 21, Ieper 34, Veurne-Diksmuide 35). Alles bijeen wordt de groep verantwoordelijk voor de begeleiding van zo’n 25.000 leerlingen uit de Westhoek.

In de eerste plaats is de fusie bedoeld om ieder CLB apart te versterken. Samen is men altijd sterker dan alleen. In een klein CLB kunnen niet alle specialisten aanwezig zijn, maar een klein CLB dat beroep kan doen op bevriende partners in de streek staat sterker. Hierdoor blijft een volwaardige dienstverlening gegarandeerd in de centra van Poperinge, Diksmuide, Veurne en Ieper. Vervolgens is het belangrijk dat de hulp van de CLB-medewerkers zo goed mogelijk op mekaar wordt afgestemd. De basisdienstverlening wordt zoveel mogelijk gestroomlijnd.

Om deze integratie te versterken geeft het bestuur aan Hans Vandenbroucke, directeur van CLB Veurne-Diksmuide-Westkust het mandaat van Coördinerend directeur om samen met de directeur van CLB Poperinge en CLB Ieper het beleid uit te stippelen.

De fusie-operatie heeft geen enkel effect op de schoolnabije werking van het CLB. Op dit ogenblik werken de CLB-mensen zeer nauw samen met de schooldirecties en met het zorgpersoneel van de school. De fusie verandert hier niets aan. Alle medewerkers blijven ter plekke werken in hun voormalig CLB, verbonden aan hun lokale school. Er zal wel meer uitwisseling groeien met hun collega’s uit de naburige CLB’s.

Ook de diensten aan leerlingen en ouders veranderen niet. Leerlingen vinden de CLB-medewerker vrij vlot op school en kunnen een vertrouwelijk gesprek aanvragen. Iedere CLB-medewerker heeft beroepsgeheim en moet de privacy van de leerling strikt respecteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier