Celstraf voor zoon van sjoemelende bankier Ichtegem

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge heeft dinsdag celstraffen uitgesproken voor drie personen en drie vennootschappen in een grootschalig dossier van misbruik van vertrouwen en oplichting. De hoofdverdachte, bankier Lionel Goethals, pleegde in 2006 zelfmoord nadat bekend geraakt was dat hij het spaargeld van half Ichtegem had gebruikt om zichzelf via een illegale bankactiviteit te verrijken.

Tussen 2000 en 2006 gebruikte Lionel Goethals in totaal 8,5 miljoen euro spaargeld van 277 cliënten om aan een louche Nederlander te overhandigen. Die zou hem via het illegaal parallelbankieren woekerwinsten overhandigen. De winsten bleven echter uit en de bankier raakte steeds meer verstrikt in zijn eigen web.

Toen het gerecht de hele zaak op het spoor kwam, barstte de bom en pleegde de man zelfmoord. Zijn zoon Jan Goethals, tevens schepen in Ichtegem, wist af van de zaak en werd vervolgens aangeklaagd. Hij moest zich samen met zijn vrouw en de Nederlander verantwoorden.

Beroep

Zoon Jan kreeg nu een jaar voorwaardelijk en zijn vrouw acht maanden voorwaardelijk. De Nederlander kreeg drie jaar met uitstel maar wel de zwaarste geldboete: 30.250 euro. Bovendien wordt Jan Goethals voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Daardoor moet hij in principe aftreden als schepen maar de gemeente wil eerst het definitieve vonnis afwachten. De kans is immers groot dat de man in beroep gaat.

De rechtbank stelde ook een deskundige aan die de herkomst van het geld moet uitzoeken en advies moet verlenen: 80 procent van het geld werd immers gerecupereerd en staat op een rekening bij een notaris geparkeerd.

(BS/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier