CD&V volgend jaar niet in kartel naar de kiezer

Redactie KW

CD&V trekt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in oktober 2012, alleen naar de kiezer. In 2006 stelde de partij zowat overal kartellijsten op met NV-A. De christendemocraten zeggen dat ze de volgende gemeenteraadsverkiezingen met vertrouwen tegemoet zien. Al mag iedere afdeling zelf beslissen of ze al dan niet opnieuw een kartel sluit met de N-VA. Die laatste maakt zaterdag z’n standpunt bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat de N-VA waar mogelijk ook alleen naar de kiezer trekt.

CD&V en N-VA hadden in dertien steden in onze provincie een echte kartellijst, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Daar kwamen ook nog samenwerkingen bij op aparte burgemeesterslijsten. Vandaag maken de christendemocraten bekend dat ze volgend jaar alleen naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. Al mag al wie dat wil, lokaal wel nog een kartel vormen met N-VA.

Succes verzilveren

N-VA wil dus waar mogelijk een eigen lijst samenstellen. De partij wil het succes op nationaal niveau, verzilveren. “Al zal dat niet makkelijk worden,” zegt politicoloog Herwig Reynaert van de universiteit van Gent. “Mensen kiezen lokaal ook anders dan nationaal: bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan de stemmen vaak naar mensen die we kennen. De N-VA wacht met al die nieuwkomers een zware taak.”

(MD/JV)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier