CAW-directeur Tine Wyns geeft visie op golf van geweld aan veiligheidsexpert Brice De Ruyver

Redactie KW

„Als we iets willen doen aan de recente golf van geweld in Oostende, dan moeten we zowel kiezen voor repressieve als voor preventieve maatregelen.” Dat is de boodschap die directeur Tine Wyns van het Centrum Algemeen Welzijnswerk heeft voor veiligheidsexpert Brice De Ruyver.

Brice De Ruyver is momenteel volop bezig aan zijn informatieronde langs alle instanties in Oostende die een zinvolle kijk hebben op de schijnbare golf van geweld in de stad. De voormalige veiligheidsexpert van premier Verhofstadt werd door het stadsbestuur aangezocht om te helpen zoeken naar een oplossing voor het toenemende geweld in Oostende. Donderdag had De Ruyver een gesprek met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en Jeugdzorg Middenkust, waarvan Tine Wyns de directeur is. Beide diensten komen dagelijks met de rand van de maatschappij in contact.

„We hebben de indruk dat deze rand in Oostende steeds groter aan het worden is”, zoekt Tine Wyns naar verklaringen voor het toenemende geweld. „Dat zien we bijvoorbeeld aan het aantal aanvragen voor opvang van thuis- en daklozen. Terwijl we maar 69 plaatsen hebben, kregen we dit jaar op heden al 894 aanvragen binnen. Dat is een record. Oostende is en blijft een aantrekkingspunt voor gelukzoekers, of we dat nu willen of niet. Alleen is het jammer dan men de toenemende kansarmoede onder de mat probeert te schuiven. Mocht men dit bespreekbaar maken, dan zou de sfeer in Oostende een stuk rustiger worden.”

Geen beleid voor jongeren

Toch hoedt Tine Wyns er zich voor om de schuld voor het toenemende geweld bij de kansarmen te leggen. „Het is veel complexer dan dat. Het beleid speelt ook een rol. Er is bijzonder veel gedaan voor de senioren, maar te weinig voor de specifieke noden van jongeren en kansarmen. De gelden van het Sociaal Impulsfonds werden destijds bijvoorbeeld gebruikt voor stadrenovatie, maar te weinig voor de aanpak van kansarmoede.”

Tine Wyns ziet daarnaast een toenemende normvervaging, ook ten opzichte van geweld. „Jongeren mogen heel ver gaan in hun experimenten, terwijl ze eigenlijk nood hebben aan strikte grenzen. Ook geweld wordt als gedrag getolereerd, en soms zelfs van thuis uit meegegeven. Sommige jongeren bouwen zelfs hun imago rond geweld.” (KC)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier