Cassatie verwerpt verzoek om vrijlating van vader Younes

Redactie KW

Het Hof van Cassatie is niet ingegaan op het verzoek om Mohamed Jratlou, de vader van de kleine Younes, vrij te laten. Volgens zijn advocaat Xavier Magnée werd de verplichte aanwezigheid van een advocaat tijdens het eerste verhoor van zijn cliënt niet gerespecteerd. Het Hof verwierp dat argument echter.

Mohamed Jratlou wordt beschuldigd van de moord op zijn zoontje, het vierjarige jongetje Younes dat op 25 oktober 2009 uit de ouderlijke woning verdween en ruim 14 dagen later levenloos teruggevonden in de Leie. Op 9 november 2010 werd hij opgepakt en nu zit hij al meer dan twee maanden in de gevangenis van Doornik.

In zijn pleidooi haalde Xavier Magnée in grote lijnen dezelfde argumenten aan die werden uiteengezet tijdens een eerste cassatieberoep in de zaak. Zo voerde de advocaat aan dat het zogenaamde Salduz-arrest, opgenomen in het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens, niet werd gerespecteerd. Dat arrest bepaalt dat elke verdachte persoon zich kan laten bijstaan door een raadsman vanaf het eerste verhoor. Het Hof van Cassatie wees het verzoek om vrijlating echter opnieuw af. Mohamed Jratlou bleek al tijdens zijn arrestatie aan de onderzoeksrechter om zijn advocaat gevraagd te hebben. Die had daar toen geen rekening mee gehouden.

Ook Mohammeds vrouw Naïma Zraidi wordt staat nog altijd onder beschuldiging van medeplichtigheid, maar zij werd na enkele weken cel wel vrijgelaten. Ze kreeg ook de hoede over Younes’ oudere broertje terug.

(JRE)

Zie ook Het Wekelijks Nieuws (editie West) van vrijdag 21 januari 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier