Cassatie maakt ontslag trage rechter ongedaan

Redactie KW

Het Hof van Cassatie heeft in beroep het ontslag van ambtswege van de Brugse rechter Paul Verstraete ongedaan gemaakt. De man krijgt als tuchtsanctie omdat zijn achterstand te hoog opliep twee maanden gedeeltelijke inhouding van zijn wedde.

Het Hof van Beroep in Gent volgde in 2007 wel het advies van de nationale tuchtraad om de man te ontslaan. De voorzitter van de Brugse rechtbank reageert dat hij zoals elke rechtsonderhorige het arrest loyaal zal uitvoeren. Tegen de gang van zaken, wordt in Brugge bij advocaten en magistraten gemord.

De Brugse rechter Paul Verstraete (62) werd in 2006 voor het eerst op de vingers getikt. Er werden hem toen een zestigtal dossiers onttrokken die te lang op een vonnis wachten. Dit had nadelige gevolgen voor de betrokken partijen. De rechter werd toen ook tijdelijk geschorst. In juni 2007 werd een nieuwe tuchtprocedure opgestart. Die nam meer dan twee jaar in beslag en werd op dinsdag 24 november 2009 in beroep door het Hof van Cassatie beslecht met enkel twee maanden weddevermindering.

De Brugse rechtbank geeft geen commentaar op de inhoud van het arrest maar stelt wel vast dat het voor beroering zorgt binnen het korps.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier