Carrefour: vakbondsman moet geen dwangsom betalen

Redactie KW

De rechtbank in kort geding van Veurne heeft het verzoek tot derdenverzet, dat ingesteld werd door LBC vakbondssecretaris Etienne Claes, gegrond en ontvankelijk verklaard. Vakbondssecretaris Claes, en bij uitbreiding de vakbond, diende dat verzoek vorige week in, nadat de rechtbank op 10 november op basis van een eenzijdig verzoekschrift van Carrefour een beschikking opstelde.

Daarin stond dat de vakbondssecretaris naar aanleiding van de actie aan de Carrefour-vestiging in Koksijde een dwangsom van 1.000 euro moest betalen per persoon, klant of werkwillig personeelslid, die de Carrefour niet zouden zijn binnengeraakt door de stakingspost voor de ingang van de winkel.

De vakbonden voerden op 10 november actie aan de Carrefour in Koksijde, omdat de werknemers van de Carrefour Blauwe Toren in Brugge aan lagere arbeidsvoorwaarden moesten werken. De bedoeling van Carrefour was de stakingsactie te breken, wat ook lukte. Met de dwangsom boven het hoofd oordeelde de vakbond immers dat het beter was de actie af te breken.

De vakbond vond dat de rechtbank in kort geding die beslissing niet had mogen nemen, omdat de rechter enkel Carrefour hoorde en de bonden niet gehoord werden. De bonden krijgen nu gelijk van de rechter. De rechter in kort geding oordeelde dat de procedure via het eenzijdige verzoekschrift dat tot doel had de staking te breken, niet gepast was.

Zo was de actie onder meer tijdig aangekondigd door de bonden. Daardoor vervalt het dringende karakter van het voeren van een procedure voor kort geding via een eenzijdig verzoekschrift, waardoor de vakbonden niet meer gehoord konden worden.

Dat door de actie de volledige economische activiteit van Carrefour werd platgelegd, vond de rechter wat overdreven. De beschikking die op 10 november werd opgemaakt, is dus nietig, oordeelde de rechter. Daardoor komt de dwangsom te vervallen die Claes boven het hoofd hing, en ook het verbod dat tegen de man liep om nog een Carrefour-vestiging te betreden. Daardoor kon de man zijn vakbondswerk niet meer naar behoren uitvoeren en kon hij naar eigen zeggen geen boodschappen meer doen in de Carrefour.

De vakbonden en de directie bij Carrefour bereikten inmiddels een akkoord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier