Carnavalsoorlog ontaardt in afscheuring

Redactie KW

Het rommelt in carnavalstad Poperinge. De Orde van de Hommelknop, sinds jaren organisator van het carnaval, krijgt concurrentie van de Orde van de Potuls.

„Nooit verandert er iets, het carnavalsgebeuren blijft maar ter plaatse trappelen”, aldus Xavier ‘Saf’n’ Inion, prins 2008. „En als ik tijdens een vergadering iets voorstel, luistert er niemand.” „Ach, Saf’n doet zich nu als een martelaar voor”, reageert Kristof Lobeau, voorzitter van de Orde van de Hommelknop.

Na de verkiezing van vorig jaar, die Roger Vereype won, beloofde de prins van 2008, Xavier Inion, dat hij zelf een prinsverkiezing zou organiseren. “De Orde van de Potuls telt 32 leden en nog heel wat meer sympathisanten die het ter plaatse trappelen meer dan beu zijn”, zegt Saf’n Inion. “Ik wil verandering en houd mijn eigen verkiezing op 23 januari in zaal De Gilde. Mannen en vrouwen mogen deelnemen, het kan dus zowel een prins als een prinses zijn. Kandidaten moeten minstens één jaar lid zijn van onze groep, en wie een show opvoert, maakt vanzelfsprekend meer kans. Wíj houden ons niet bezig met kinderen of senioren. Die aanstelling gebeurt tijdens een schlageravond met Frank Valentino en een Poperingse vedette.”

„Wel inspraak”

Kristof Lobeau, voorzitter van de Orde van de Hommelknop, vreest naar eigen zeggen de concurrentie niet. „De stad Poperinge heeft unaniem goedgekeurd dat de vzw Keikoppencarnaval verder het officiële Poperingse carnaval mag organiseren. Xavier Inion zegt altijd en overal dat wij corrupt zijn, maar tijdens vergaderingen doet hij amper zijn mond open. Het is makkelijk om buiten de vergaderingen van alles te verkondigen.”(PC)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 13 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier