Carl Decaluwé schrijft boek over toekomst televisiezenders

Redactie KW

Alleen als er subsidies komen van de overheid, is er nog toekomst voor het nieuws op regionale televisie. Dat zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé naar aanleiding van de publicatie van zijn boek.

De Kortrijkzaan is al 15 jaar lid van de Vlaamse Mediaraad. In zijn boek ‘live or let die’ neemt hij het beleid de openbare omroep VRT op de korrel. Voor de regionale tv ziet Decaluwé wel nog toekomst.

Koken kost geld

Regionale televisies als Focus en Wtv zorgen al 17 jaar voor nieuws uit eigen streek. Maar koken kost geld en de regionale televisiezenders dringen aan op subsidies van de overheid. Dat nu ook CD&V-mediaspecialist Carl Decaluwé zegt dat die subsidies noodzakelijk worden voor het voortbestaan van regionaal nieuws, is opmerkelijk.

VRT
Nog volgens Decaluwé zijn de beste tijden voor de openbare omroep VRT voorbij. Binnen tien tot twintig jaar is er voor dat soort televisie geen toekomst meer. Voor regionale zenders en nichezenders als kanaal Z bijvoorbeeld wél, schrijft hij in zijn boek.

De commissie Media van het Vlaams parlement buigt zich nog altijd over de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT. Nu daar zo fel bespaard moet worden, is geld vrijmaken voor regionale tv niet eenvoudig. De beslissing kan nog op een poos op zich laten wachten. Intussen blijft deze regionale zender alvast nieuws maken zolang dat kan.

Meer vanavond op FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier