Cannabisboer uit Diksmuide brengt gerecht van Veurne in nauwe schoentjes

Redactie KW

Geert De Brabander, een landbouwer van 46 uit Diksmuide die veroordeeld dreigt te worden voor het kweken van weedplantjes, brengt het gerecht van Veurne in een lastig parket.

De volledige rechtbank van Veurne wordt door de landbouwer uit Diksmuide aangeklaagd wegens partijdigheid en poging tot corruptie. Dat doet hij nadat een advocaat hem had voorgesteld hem enkele tienduizenden euro’s toe te schuiven. Daarmee konden magistraten worden omgekocht. In ruil daarvoor zou hij uit voorhechtenis kunnen vrijkomen en later ook met een beperkte straf kunnen beschikken. Toen de landbouwer liet blijken dat hij daar de centen niet voor had, werd hij naar verluidt zelfs onder druk gezet om het toch te doen.

Onderzoeksrechter Vanmaele

Begin dit jaar startte het Gentse parket-generaal een strafonderzoek tegen onderzoeksrechter Yves Vanmaele uit Veurne wegens manipulatie en mogelijke corruptie, en dat was het sein voor de man uit Diksmuide om met zijn verhaal naar de politie te stappen.

Het Hof van Cassatie neemt de zaak duidelijk ernstig, want heeft de klacht dinsdag ontvankelijk verklaard. Een uitspraak volgt op 8 oktober. Intussen heeft De Brabander een andere advocaat onder de arm genomen, meester Bart Vosters. Hij was het die met de hele zaak naar Cassatie stapte.

(FJA)

Cannabisboer uit Diksmuide brengt gerecht van Veurne in nauwe schoentjes

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier