Campagne tegen zwerfvuil aan de kust met zwerfvuillied

Redactie KW

Op de zeedijk van Oostende hebben de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Fost Plus maandag hun gezamenlijke zomerzwerfvuilcampagne voorgesteld. Een nieuwigheid in de campagne is het zwerfvuillied. De slagons in de campagne zijn rechttoe rechtaan. Wie een bananenschil op straat gooit, is een aap! Wie een sigaret op het strand gooit, is een kwal! Zeven van de tien kustgemeenten zullen ook aan de hand van een netheidsbarometer de netheid op bepaalde plaatsen systematisch controleren en bijhouden.

De nieuwe zwerfvuilcampagne werd kort voor de zomer gelanceerd en moet in de eerste plaats de recreanten aanspreken. Er werd immers vastgesteld dat veel zwerfvuil wordt aangetroffen langs fiets- en wandelroutes, paden en dijken langs bevaarbare waterlopen en op landelijke plaatsen die door televisieprogramma’s veel aandacht trekken.

De sigarettenpeuk blijft koploper met 40 miljoen stuks per jaar. Dat is zowat de helft van alle zwerfvuil. Daarnaast worden nog steeds 1,6 miljoen lege drankblikjes illegaal gestort. Andere vormen van sluikstorten zijn bijvoorbeeld verpakkingen, groente- en fruitafval en kauwgom. Uit enquêtes blijkt dan weer dat 76 procent van de Vlamingen zich aan zwerfvuil ergert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier