Campagne biobier gaat van start in Oostende

We zien de gezichten van de campagne: Herr Seele en Joris Cambie uit Poperinge, de enige biologische hopteler in België. © DVL
Redactie KW

Onder de noemer ‘Biobier, dat borrelt van pure liefde’ is woensdag in Oostende de promotiecampagne voor Belgisch biobier voorgesteld. Gezichten van de campagne zijn Herr Seele en Joris Cambie uit Poperinge, de enige biologische hopteler in België.

Van 21 tot en met 29 oktober richt de biosector met een grote campagne alle schijnwerpers op biologisch bier en wijn. In de loop van die week vinden dan overal in Vlaanderen degustaties en uitstapjes plaats die de liefst 150 verschillende Belgische biobieren op een leuke manier in de kijker plaatsen.

De campagne werd niet toevallig in de bekende Oostendse bierbrasserie ‘t Botteltje voorgesteld door onder meer de twee gezichten van de campagne: Peter – Herr Seele – Van Heirseele, fervent biofan en hopteler Joris Cambie uit Poperinge. Cambie is niet alleen één van de laatste achttien hoptelers in België, maar bovendien de enige die zijn hop teelt op louter biologische wijze en er bovendien zelf bier van brouwt.

“Brouwerij De Plukker zag inderdaad in 2011 het levenslicht”, vertelt Joris, “maar ik heb al in 1993 voluit gekozen voor biologische landbouw. Met het telen van biologische hop ben ik enkele jaren later begonnen, ook al om aan andere telers te bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is. Dat was verre van een sinecure, want slechts een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten. De hopplant is namelijk vanwege zijn snelle groei sowieso erg plaag- en ziekgevoelig. Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je eigenlijk al te laat. Het vraagt passie en creativiteit“, aldus Joris Cambie.

Way of life

Herr Seele eet en drinkt al ruim veertig jaar biologisch. “Het is een way of life”, vertelt hij. “En waar mogelijk kies ik voor biologisch bier. Als je bij mij de koelkast opendoet, dan zie je honderd procent bio. Dat is al mijn hele leven zo. Ik heb dat letterlijk met de paplepel meegekregen. Biologisch eten heeft, net zoals humor trouwens, veel meer met logisch denken dan met inzicht te maken: je gaat echt nadenken over de weg die het product heeft afgelegd“, aldus Herr Seele.

Ik werk vaak samen met Kamagurka op café en dan zoeken we plekken met biobier of biowijn. Ik spoor mensen graag aan om bio uit te proberen, soms tot vervelens toe”, lacht Peter. “Het grote verschil zit hem in de gebruikte landbouwingrediënten zoals hop, mout en gerst. Die zijn afkomstig uit de biologische landbouw, dus geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Voor het brouwen van biobier gelden strenge normen.”

Vanaf nu kan op de website www.biomijnnatuur.be ook gestemd worden op je favoriete biobier waarmee tal van biobierboxen kunnen gewonnen worden. Op de website staan eveneens alle activiteiten die tijdens de campagneweek worden georganiseerd.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier