Camerawagen legt laatste kilometer af voor opmaak Verkeersbordendatabank

Redactie KW

In Roeselare heeft een camerawagen donderdagochtend de laatste kilometer afgelegd voor de opmaak van de Verkeersbordendatabank. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) vlagde de wagen van CycloMedia in de Ooststraat af.

Vlaanderen is als eerste regio in Europa klaar met het in kaart brengen van alle verticale signalisatie zoals verkeersborden en -lichten op de Vlaamse wegen.

13 miljoen foto’s

De Verkeersbordendatabank is een online databank waarin elk Vlaams verkeersbord vermeld zal staan. Voor de opmaak reed een camerawagen van het Nederlandse CycloMedia sinds september 2008 62.000 kilometer. Met een speciale panoramische camera is om de vijf meter een 360 gradenfoto genomen, goed voor dertien miljoen foto’s. Die zullen in de databank worden ingevoerd en zorgen voor een volledige inventaris van de verkeersborden en -lichten in Vlaanderen.

Veiligheid

De Verkeersbordendatabank past binnen het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen en moet het mogelijk maken om overbodige borden weg te halen, snelheidsregimes uniform te maken, een digitale snelheidskaart voor gps-systemen te maken, gemeenten sneller aanvullende reglementen te laten opmaken, verplaatsingen uit te sparen, beter wegbeheer mogelijk te maken en verkeersveiligheid te verhogen.

De panoramafoto’s zullen door de overheid via een beveiligde
toegang beschikbaar gesteld worden aan gemeenten, brandweer en politie. Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) staat in voor de verdeling en toegang tot de beelden.

Rosatte

De Verkeersbordendatabank maakt ook deel uit van het overkoepelend Europees project Rosatte (Road Safety Attributes exchange infrastructure in Europe). Dat wil in Europa de vlotte doorstroming van gegevens over wegsignalisatie bevorderen tussen de overheden en de kaartenmakers. (Belga)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier