Café Apropoo in Torhout blijft nog tot eind juni open

Sacha Vandenkendelaere bij 'zijn' café Apropoo nabij het Torhoutse station: hij mag de zaak uiteindelijk nog tot eind juni openhouden. © Foto JS
Johan Sabbe

Even zag het ernaar uit dat café Apropoo in de Stationsstraat in Torhout als gevolg van problemen met de handelshuurovereenkomst vanaf maart gesloten zou worden, maar tot zijn opluchting mag uitbater Sacha Vandenkendelaere zijn zaak nog tot eind juni openhouden. Dan valt echter definitief het doek.

Sacha, die recent 40 geworden is en in Roeselare woont, runt de Apropoo al sinds augustus 2009. Tegenwoordig is het café nog enkel op donderdag en vrijdag vanaf 12 uur open en op zaterdag vanaf 20 uur. “Mijn voornaamste doelpubliek bestaat uit studenten”, zegt hij.

Handelshuur van negen jaar niet tijdig verlengd

Toen Sacha het café in 2009 overnam, liep het contract van de negenjarige handelshuur al drie jaar onder de vorige uitbaters. “En dus bleek de huurtermijn op 30 september 2015 te zullen verstrijken, zonder dat ik mij daar bewust van was”, doet hij zijn verhaal. “Ik had achttien maanden eerder een verlenging van de handelshuur aangevraagd moeten hebben, maar aangezien ik niet besefte dat mijn contract in wezen al drie jaar ouder was dan gedacht, heb ik dat niet gedaan. Toen ik in 2015 plots te horen kreeg dat mijn huur ten einde liep, heb ik met de holding onderhandeld die het gebouw in zijn bezit heeft. Die nv is trouwens ook eigenaar van het leegstaande, verkrotte pand van het vroegere café The Other Side net naast mijn zaak.”

Juridische procedureslag draait in Sacha’s nadeel uit

Op 7 september 2015 kreeg Sacha naar eigen zeggen een mail met de toezegging van een nieuw contract van handelshuur. “Maar twee dagen later trok de holding zijn staart weer in”, zegt hij. “Het was duidelijk dat de eigenaar de twee panden – de Apropoo en de vroegere The Other Side – als één geheel wou verkopen aan een projectontwikkelaar of iemand anders die er een bouwproject wil realiseren. Ik had echter die mail van 7 september in handen en heb de kwestie voor de rechtbank gebracht. Mijn broodwinning hing ervan af! Recent, na een lange juridische procedureslag, kreeg ik helaas het slechte nieuws dat ik de rechtszaak verloren had. En dat ik vanaf maart mijn zaak moest sluiten en het pand verlaten.”

Zopas is Sacha nog eens met de eigenaar gaan praten. Hij beloofde de uitspraak van de rechter te zullen respecteren en geen verder beroep aan te tekenen. En dus mag hij café Apropoo tot eind juni openhouden, op voorwaarde dat hij de bezettingsvergoeding blijft betalen. “Daar ben ik heel blij om”, zegt hij. “Zo kan ik toch nog op een degelijke manier afscheid nemen van mijn trouwe klanten en de vele studenten. Daarna zal het pand bijna zeker verkocht en gesloopt worden. Al bestaan er in de huidige wereld maar weinig zekerheden meer.”

Moord in 2011 was absoluut dieptepunt

Sacha wil zich nu een aantal weken rustig over zijn toekomst bezinnen. Een nieuwe uitdaging in de horeca zou hij eventueel wel zien zitten. Maar anderzijds werkt hij al deels als vertegenwoordiger voor een online betaalplatform en kan hij die job misschien verder uitbouwen.

“Ik heb heel mooie tijden in de Apropoo gekend, maar helaas ook zwarte dagen”, zegt hij. “De moord en dubbele moordpoging die in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 juli 2011 nabij mijn café hebben plaatsgevonden, waren een absoluut dieptepunt. Ik heb daar op alle vlakken sterk onder geleden, ook financieel. De twee daaropvolgende jaren heb ik mijn café trouwens in de weekends gesloten gehouden. Maar ik wil nu een positieve laatste periode aan de Apropoo breien. Ik hoop tot en met juni nog veel plezier aan mijn job als cafébaas te beleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier