Buurtprotest tegen asfaltcentrale in Lichtervelde

Redactie KW

Bewoners uit de omgeving van de Industrielaan in Lichtervelde hebben bezwaarschriften ingediend tegen de milieuvergunningsaanvraag van Wegenwerken Adiel Maes.

De firma Wegenwerken Adiel Maes uit Lichtervelde wil langs de Industrielaan op De Kwakkel een nieuwe centrale bouwen, met een zeef- en breekinstallatie, een sorteermachine voor kasseien, asfaltverwerking en -recuperatie en voor het storten van asfalt en beton.

Bezorgde buurtbewoners verdeelden al strooibrieven in de omgeving van het bedrijventerrein. “Blaast de westenwind binnenkort vervuilde lucht, kankerverwekkende deeltjes en fijn stof over de Europawijk? Enkel jullie kunnen dit tegenhouden”, klinkt het in de brief, waaraan ook een voorbeeld van een bezwaarschrift is toegevoegd. Bezwaarschriften kunnen nog tot en met vrijdag 25 oktober ingediend worden bij het gemeentebestuur.

“Machine klinkt zestien keer luider dan Masters@Rock”

Ook op de gemeenteraadszitting van maandagavond kwam het onderwerp ter sprake. Oppositiepartij SOMM vroeg zich af wat het standpunt van het schepencollege in deze zaak is. “Want het gaat hier om installaties die qua geluid en stof zwaar belastend zijn voor de omgeving. Het lawaai dat zo’n machine produceert klinkt zestien keer luider dan rockfestival Masters@Rock! Is het schepencollege zich daarvan bewust? Dit kan je toch niet positief adviseren?” klonk het bij Matthijs Missinne en Johan Vandenbussche.

Schepen Hans Delameilleure (CD&V) wilde niet veel kwijt over het onderwerp, behalve dat de gemeente “het openbaar onderzoek wil afwachten. We hebben ook vernomen en ondervonden dat de firma al aan het werk was op het terrein, maar we hebben die activiteiten onmiddellijk laten stilleggen.”

(TV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier