Buurtcomité in Wingene vreest voor behoud bossen

Redactie KW

Enkele buurtbewoners van de Beernemsteenweg in Wingene verenigden zich in de formatie ‘comBAT’ en trekken aan de alarmbel. Natuurpunt vzw is van plan om vijf hectare bos te vellen in de bosrijke streek van Wingene en Ruiselede om ze om te bouwen tot heidegebied. “Ze zouden juist onze zeldzame bossen moeten beschermen,” klinkt het bij het nieuwe buurtcomité;

Natuurpunt vzw kondigt op haar website heel wat mooie projecten aan in het kader van bosplant en bos- en vleermuizenbescherming. “Maar deze mooie theorie doet dezelfde organisatie op onbegrijpelijke wijze zelf teniet door in Wingene en Ruiselede juist het omgekeerde te doen”, legt Christophe Depamelaere uit in naam van het nieuwe buurtcomité. “Natuurpunt wil in de Predikherenbossen en Vagevuurbossen in alle stilte duizenden bomen op een oppervlakte van 5 ha kappen, deels in vleermuizenhabitatgebied. Deze bomen vormen enerzijds een belangrijke habitat voor allerhande dieren zoals vleermuizen die in holle bomen wonen, maar ook verschillende vogelsoorten zijn nu gehuisvest in de Predikherenbossen en Vagevuurbossen, alsook steen- en boommarters. Het kappen van bomen zou nefast zijn voor deze dieren.”

Economisch exploiteren

„Anderzijds, heel ver hoef je het antwoord eigenlijk niet te zoeken. Omdat natuurverenigingen als Natuurpunt en ANB (Agentschap Natuur en Bos) niet voldoende subsidies en ondersteuning krijgen om hun eigen bossen te beschermen, zijn ze voor een stuk genoodzaakt om hun bos economisch te exploiteren. Hierdoor worden verschillende oude bomen geveld onder de noemer van exotenbestrijding, terwijl het eigenlijk gewoon een manier is om de kosten te dekken van het beheer van natuurgebied. Wij willen niet lijdzaam toezien hoe onze bossen beschadigd worden. Wij roepen Natuurpunt formeel op ter verantwoording. Wij zullen met een petitie hierop reageren,” besluit het buurtcomité strijdvaardig.

(KDV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier