Buurtbewoners klagen over geweld en vandalisme in stadscentrum – Reageer!

Redactie KW

Vorig weekend kreunde het stadcentrum weeral onder enkele vechtpartijen en zinloos geweld. Niet voor de eerste keer en voor sommige buurtbewoners is de maat stilaan vol. „Op de duur voel je je niet meer veilig in je eigen, vertrouwde omgeving. Dit móét stoppen!”, aldus een anonieme buurtbewoner.

Wat vindt u van de uitgaansproblematiek in en rond de Markt van Tielt? Moeten er cafés tijdelijk worden gesloten? Moeten de terrassen weg in de herfst en in de winter? Stuur uw reactie naar 4450@kw.be of discussieer op onze fan-pagina op Facebook!

„Het begon al op vrijdagavond met een zware vechtpartij aan D’Hespe. Volgens een kennis die daar rond 1 uur toevallig passeerde, werd er daar op straat een meisje keihard in elkaar geslagen.”

Venster ingegooid

„Zaterdag was er een zware vechtpartij op de Markt zelf en zondag zag ik met mijn eigen ogen hoe een onbekende rond de Sint-Pieterskerk enkele auto’s bewerkte met een ijzeren staaf.”

Zaterdagnacht omstreeks 4 uur werd een venster van de Cirque Central ingegooid. „Of ik er wakker van werd? Ik wás al wakker! De politie komt dan wel even langs, maar even later zijn die weer verdwenen. Hetzelfde liedje wanneer ik ze opbel omdat het er hier wat verderop te luid aan toegaat. Dan bellen ze het café in kwestie wel eens op, maar na tien minuten staat de muziek alweer ketelluid.”

Sluitingsuur?

Voor Didier is de maat ondertussen meer dan vol. „Mijn vrouw en ik zijn druk aan het zoeken naar een nieuwe stek. Wij verhuizen uit het Tieltse centrum. Door al die miserie wordt het centrum stilaan onleefbaar. Tielt wil zichzelf promoten als rustig provinciestadje, maar hoe hou je dat geloofwaardig wanneer er elk weekend amok is in het centrum?”

Reactie burgemeester Michiel Van Daele (CD&V): „Sluiting is noodoplossing”

Burgemeester Michiel Van Daele betreurt de feiten van afgelopen weekend, maar is zich bewust van de problematiek.
„We hebben een zevental agenten in burger die tijdens de uitgangsavonden patrouilleren, maar de feiten speelden zich deze keer vroeg in de ochtend af. Toen de ordediensten ter plekke waren, waren de feiten al voorbij. In januari moeten de camera’s operationeel zijn en die willen we intensief gebruiken. En tegen de zomer van 2010 zullen we alle cafés grondig inspecteren op inrichting, brandveiligheid en geluidshinder. Ik begrijp de verzuchtingen van de buurtbewoners maar al te goed. Dé noodoplossing is het al dan niet tijdelijk sluiten van bepaalde etablissementen, maar daarvoor moet je sterk in je schoenen staan.” (PVH)

Reactie Tom Maurau, uitbater van Cirque Central: „Wíj trekken dat volk niet aan”

Tom Maurau van Cirque Central zag zaterdagnacht nog een van zijn vensters sneuvelen. „Een bepaalde persoon die onze zaak nooit binnen mag – om gegronde redenen -, kreeg ook vorig weekend geen toegang. Dat kon hij maar matig appreciëren en hij ‘beloonde’ ons met een stoel door de ruit. Wij hebben altijd een portier aan de deur staan en proberen zo mensen met slechte bedoelingen buiten te houden, meer kunnen we ook niet doen. Wíj trekken dat volk niet aan, hé! De politie patrouilleert elk weekend regelmatig door het centrum, maar zij kunnen ook niet alles zien. Ik hoop gewoon dat deze negatieve spiraal snel omgebogen wordt.” (PVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 20 november 2009.

Wat vindt u van de uitgaansproblematiek in en rond de Markt van Tielt? Moeten er cafés tijdelijk worden gesloten? Moeten de terrassen weg in de herfst en in de winter? Stuur uw reactie naar 4450@kw.beof discussieer op onze fan-pagina op Facebook!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier