Buurtbewoners houden protestactie tegen betonbreek- en zeefinstallatie in Lichtervelde

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Enkele buurtbewoners organiseerden zaterdag een rustige protestactie tegen de plannen voor de betonbreek- en zeefinstallatie op De Kwakkel in Lichtervelde.

Ze verzamelden op zaterdag 26 oktober om 11 uur aan de parking van de Place to Party langs de Roeselaarseweg in Torhout.

“De firma A. Maes uit Lichtervelde diende enkele weken geleden bij het gemeentebestuur een aanvraag in voor de installatie van een zware installatie voor het breken en zeven van bouw- en sloopafval”, klinkt het bij het buurtcomité De Kwakkel. “Eigenlijk verliep het enigszins anders: de firma startte deze hinderlijke activiteit zonder enige vergunning of toestemming. We dachten even dat de derde wereldoorlog uitgebroken was. Op onze vraag werden de werken stilgelegd en werd een proces-verbaal opgesteld. De firma Maes was nochtans gewaarschuwd. Ze vroeg in verschillende andere gemeenten al een milieuvergunning aan voor de installatie maar stootte overal op een duidelijk njet. En in Lichtervelde, vlakbij een woonbuurt die er al langer ligt dan het industrieterrein, zou dit wel moeten kunnen?”

“Lawaaihinder niet beperkt tot buurt”

“Uiteraard zetten we ons protest verder”, vervolgen ze. “We weten best dat we vlakbij een industrieterrein wonen en namen al altijd vrede met dit gegeven. De aanvraag van de firma Maes is echter een brug te ver. We vrezen vooral ernstige lawaai- en stofhinder, niet enkel voor de omliggende straten maar bij uitbreiding voor een belangrijk deel van Lichtervelde en Torhout.”

Daarnaast stellen de buurtbewoners zich luidop vragen over de lucht-, bodem- en watervervuiling die een breekcentrale en de opslag van de materialen zou teweegbrengen. “In de milieuvergunningsaanvraag is namelijk geen afvalwaterzuiveringsinstallatie voorzien, terwijl de firma Maes nu al grote hopen bouw- en afbraakmateriaal stortte op een niet-verharde ondergrond. Ook de enorme behoefte aan transport en de bijhorende brandstofinstallaties zullen hier allerminst goed aan doen.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier