Buurt wil niet dat leegstaande kazerne asielcentrum wordt

Redactie KW

Het protest groeit tegen de geplande komst van 95 asielzoekers naar de leegstaande kazerne Kapitein de Wouters op de Vijfwegen. Buurtbewoners hebben zwarte vlaggen opgehangen.

De actievoerders vinden het niet kunnen dat burgemeester Alain Wyffels van Langemark-Poelkapelle hen in het ongewisse laat, terwijl de eerste 25 asielzoekers al binnen twee weken worden verwacht.

„We zijn bang en weten van niets”, zucht Ann Loyson. „De asielzoekers komen uit oorlogsgebieden, in hun ogen zijn wij misschien wel rijk. Dat zal hen de ogen uitsteken. België kan toch niet iedereen opvangen ? Jonge gezinnen zullen nu schrik hebben om hun kinderen buiten te laten spelen. Bovendien ligt de bushalte, waar kleine kinderen opstappen, vlak voor de ingang van de kazerne. De asielzoekers zijn zeker niet allemaal slechte mensen, maar er moet maar één iemand met kwade bedoelingen bij zijn…”

„Op woensdag 16 december werd ik samen met mijn collega’s van Staden en Houthulst bij premier Leterme ontboden”, reageert burgemeester Alain Wyffels. „Mede door het gure winterweer gingen we er unaniem mee akkoord om in de leegstaande kazerne asielzoekers te huisvesten. De kazerne wordt een open opvangcentrum in het gemengde systeem met jong en oud, mannen, vrouwen en gezinnen. Fedasil stelt een mix van mensen voor om problemen te voorkomen. Half januari komen de 25 eerste asielzoekers aan. Fedasil moet zich nu haasten om de huisvesting klaar te krijgen. Er zijn ook containers besteld, maar die zullen pas in juni arriveren. Na het opknappen van de gebouwen kan men na de eerste fase 95 mensen opvangen. In totaal kunnen dat er op termijn 200 worden. Het gaat om asielaanvragers die er 6 tot 12 maanden zullen verblijven. Daarna moeten ze via het OCMW een woning zoeken of worden ze – als hun aanvraag wordt geweigerd – uitgewezen.”

Folders en bijeenkomst

Burgemeester Wyffels reageert ook op de klacht van veel buurtbewoners dat de gemeente allesbehalve voldoende informatie over de komst van de asielzoekers geeft. „We gaan folders verspreiden en samen met Fedasil een bijeenkomst voor omwonenden houden in de kazerne”, zegt hij. „In de eindejaarsperiode is het wel niet zo eenvoudig om dergelijke zaken te regelen. Ik kan de mensen best begrijpen : iedere verandering roept vraagtekens en problemen op. Maar we vragen dat, mochten er zich ooit problemen voordoen, men ons zo snel mogelijk op de hoogte brengt. Wij doen er alles aan om steeds de beste oplossing te vinden.” (RB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 1 januari 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier