Buurt ongerust over uitbreiding Vacomet

Redactie KW

Buurtbewoners van de sloop- en recyclagefirma Vacomet zijn het beu : “Vergunningen zijn toegekend terwijl dat niet mocht en als we zoeken naar een schuldige schuift iedereen de verantwoordelijkheid af.” Vacomet-bedrijfsleider Miguel Vanoosthuyze begrijpt de commotie niet. “Met de herinrichting van de site willen we de impact van onze activiteiten beperken.”

Het schepencollege gaf begin deze week een ongunstig advies voor de milieuvergunningsaanvraag en vraagt aan de deputatie een duidelijk signaal te geven om stofhinder en visuele hinder te voorkomen.

“Onze hoofdactiviteit bestaat uit het slopen van allerhande constructies (huizen, appartementen, fabrieksgebouwen, metalen constructies,…). Roeselarenaren kennen ons van de sloop voor stadsvernieuwingsprojecten die we hebben gerealiseerd : op de oude Bank van Roeselare-site, voor de nieuwe stationsomgeving,…”, duidt Vacomet-zaakvoerder Miguel Vanoosthuyze, die voor elke dialoog openstaat. “Gezien bij deze activiteiten heel wat bouw- en sloopafval vrijkomt, proberen wij hieraan een zo milieuvriendelijk mogelijke oplossing te bieden.”

Stoflaag op koffie

Voor de herinrichting en uitbreiding van de werkzaamheden op site diende Vacomet een nieuwe milieuvergunningsaanvraag klasse 1 bij het stadsbestuur in. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen drie bezwaarschriften binnen, met in totaal 120 handtekeningen. De buurt is verontrust.

Buurtvergadering

Pas enkele jaren geleden is de last echt groot geworden. “We zaten buiten een kop koffie te drinken”, vertelt buurtbewoner Piet Verstraete. “Tot er na een tijd een laag stof op de koffie en op onze cake lag. Toen was bij ons de maat vol. In 2006 schreven we de eerste brief om ons beklag te doen. Zonder reactie. In 2008 kwam er uiteindelijk een buurtvergadering bij het afbraakbedrijf. “Daar werden we goed ontvangen en beloofde het bedrijf iets te doen. Onder andere door meer te gaan sproeien zodanig dat het stof niet kon opwaaien. Als je weet dat de bergen met puin hoger zijn dan de sproeiers kan dit niet veel helpen”, duidt Trees Deboosere.

Nieuwe acties

Nu onderneemt het voorlopig naamloze comité nieuwe acties naar aanleiding van de nieuwe aanvraag ingediend door BVBA VaCoMet. Daarbij klagen ze enkele concrete zaken aan. “Volgens ons onderzoek wordt er niet voldaan aan diverse vergunningen. Er moet een groenscherm zijn van minstens 5 meter, dat is niet het geval. De bergen puin mogen maximum 10 meter hoog zijn terwijl die duidelijk hoger zijn. Er wordt onvoldoende gestrooid en puin belandt in de aanpalende regenbeek”, aldus Nele Claes opnieuw. “Navraag leert ons dat er wellicht het laatste jaar geen enkele keer een staal genomen is van het water.”

“De hinder beperken”

Bedrijfsleider Miguel Vanoosthuyze begrijpt de commotie niet. “Sinds vorig jaar steekt het buurtprotest weer de kop op. De nieuwe buurtontevredenheid was ons niet bekend.” Moet een onderneming met al zijn werknemers voor dit alles opdraaien ? In de huidige economische tijd van recessie, ontslag en het terugtrekken van bedrijven uit ons land betreuren we dan ook ten zeerste deze negatieve manier van aanpak. “We willen nogmaals het belang onderstrepen van een noodzakelijke dialoog tussen het bedrijf en de buurtbewoners”, aldus de Vacomet-directie…(LVA-TD)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 12 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier