Buurt Kraanplein ongerust over komst fuifzaal

Redactie KW

Buurtbewoners van het Kraanplein in Brugge maken zich zorgen over lawaaioverlast en andere hinder als er straks een fuifzaal komt op hun pleintje. De stad zal op het plein een fuifzaal voor 150 tot 200 personen inrichten. Zaterdag vindt er een informatievergadering plaats over de plannen.

Hier op het Kraanplein in het centrum van Brugge vlakbij de Stadsschouwburg komt er een fuifzaal voor kleine fuiven en feestjes met maximum 200 personen. Het project maakt deel uit van algemeen plan van de stad voor jongeren. En dat zijn er meer dan je denkt. Ruim 32.000 Bruggelingen zijn jonger dan 25. En zij zijn tevreden met het initiatief.

Buurtbewoners zijn minderenthousiast. De voorbije weken werden een vrouw dood gevonden in een café hier vlakbij en vorige zaterdag moest de politie utrukken voor een klant die zijn rekening niet wilde betalen. Ze vrezen voor nog meer overlast als de fuifzaal er komt.

“Ik begrijp het uiteraard,” zegt burgemeester Patrick Moenaert, “maar anderzijds moet er in een stad ook geleefd, gewerkt, gewoond en gefuifd worden.”

De burgemeester wijst er op dat dit al van oudsher een uitgaansbuurt is en dat ook in het Kant pand waar de zaal komt fuiven plaatsvonden.

“Wij zullen het doen volgens de regels van de kunst,” zegt de burgemeester. “Met de Vlarem wetgevingdie gerespecteerd wordt, akoestische vensters, een fuifverantwoordelijke, stewards, met begeleiding en ook het nodige politietoezicht. Maar het zal in veel betere omstandigheden gebeuren dan vroeger.”

Brugge doet nog meer inspanningen voor de jongeren. En dat allemaal met centen van Vlaanderen en Europa. De fuifzaal bij uitstek is het Entrepot, maar er zijn ook subsidies voor privézaaltjes en in de hall van het Concertgebouw worden vanaf mei volgens jaar dj-events georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier