Buurt Damwegel en Groenestraat houdt hart vast voor komst van extra verkaveling

Redactie KW

De eerste gemeenteraad na het zomerreces stond maandagavond grotendeels in het teken van gebouwen. Toch zat het venijn vooral in de staart, met een aangevraagd punt van raadslid Lieven Goddyn. Die vertolkte de vrees van de bewoners van de Damwegel en de Groenestraat over de mogelijke komst van een nieuw woonerf.

„Honderd omwonenden uit de Damwegel en de Groenestraat hebben intussen een petitie ondertekend”, aldus Lieven Goddyn (CD&V). „Daarin worden vier grote bezwaren naar voren geschoven tegen de voorziene inplanting van een nieuw woonerf langs die Damwegel.

Allereerst is er het argument van het overstromingsgevaar : huizen in de respectieve straten hebben in het verleden al waterschade geleden. De weide die als buffer dient, gaan volbouwen, is dan ook geen goed idee. Daarnaast vreest de buurt overlast. 48 nieuwe woningen, da’s te veel, zoiets maakt de buurt onleefbaar. Het gaat om kleine woningen, die volgens de buurt tot ‘ghettovorming’ zouden leiden, wat niet past in een buurt met residentieel karakter. En waar moet iedereen extra parkeerplaatsen gaan voorzien ?”

Te veel verkeer

Derde punt volgens Lieven Goddyn : verkeer en mobiliteit. „De Damwegel is niet voorzien op veel extra verkeer, te meer er door het eenrichtingsverkeer in de Beverenstraat al meer trafiek is ontstaan. Het nabijgelegen kruispunt zou erg gevaarlijk kunnen worden. Tot slot gooi je met deze verkaveling ook een kans op een groene long in het centrum weg. Ook dat is zonde.”

Het raadslid wilde dan ook weten wat de stand van zaken is, hoe het college er tegenover staat en of ze bereid is rekening te houden met de bezwaren van de buurt. Rik Carpentier van de Open VLD-oppositie trad hem bij in de argumenten.

Niet voor 2010

„Er is inderdaad een bouwaanvraag ingediend”, aldus Jos Goethals (CD&V), schepen van ruimtelijke ordening. „We hebben met het college nog geen advies uitgebracht maar gaan wél rekening houden met de opmerkingen. Er zijn inderdaad nog een aantal zaken waarvoor we beter externe adviezen raadplegen, zoals de Gecoro. Neem bijvoorbeeld de kwestie van de verkeersveiligheid en niet te vergeten de watertoets. Hoe dan ook moet de verkavelaar nog het plan van de aanleg van het wegentracé indienen, vooraleer we een advies kunnen formulieren. Dat geeft ons nog even de tijd om deze zaak wat verder uit te diepen. Hoe dan ook komt de heraanleg van de straat er niet voor 2010.” (Frederik Jaques)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 5 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier