Buschauffeur uit Veurne neemt eendenkuikens mee in bus en redt ze zo van een gewisse dood

Redactie KW

Buschauffeur Johan Peperstraete uit Veurne vond onlangs een nest van 13 eendenkuikens. Er was geen moeder- of vadereend te bespeuren. Bovendien liepen de kuikens gevaar om doodgereden te worden. Dus nam Johan ze mee in zijn bus naar huis. Later bracht hij de beestjes naar het vogelopvangcentrum in Oostende, dat 6 diertjes in leven kon houden. Ze worden over enkele weken vrijgelaten.

“Ik had mijn bus langs de Vaartstraat geparkeerd”, vertelt Johan Peperstraete. “Ik stapte uit om een sigaret roken in mijn pauze, toen ik ineens het gekwek hoorde. Ik ging dichterbij kijken en zag een hele groep eendenkuikens. Door de wegenwerken aan de Albert I-laan passeert daar momenteel veel verkeer. Als de eendjes op de straat zouden lopen, zouden ze meteen dood zijn. Bovendien zag ik geen moeder- of vadereend in de buurt en ik zag duidelijk dat ze honger hadden. Ik ben dan een werkplaats binnengelopen om een kartonnen doos te vragen, waarin ik de eendjes stopte. Die doos nam ik mee in de bus en ik zette ze achter mijn stoel, waar ze natuurlijk voor een hels lawaai zorgden, tot groot jolijt van de passagiers.”

Later bracht Johan ze naar het vogelopvangcentrum in Oostende. Dat slaagde erin om 6 kuikens in leven te houden. “Die 6 stellen het daar zeer goed en zij zullen het dus wel overleven”, zegt Johan. “We wachten tot ze rijp genoeg zijn om weer vrijgelaten te worden in de natuur. Dan mogen wij ze zelf gaan halen, om ze daarna los te zetten waar wij willen.”

(WVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 11 mei 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier