Burgzaak in Torhout eindelijk bijgelegd

Redactie KW

De Burgzaak, die in 1988 de gemoederen zwaar verhitte, wordt na 22 jaar dan toch definitief bijgelegd. Het stadsbestuur doet het perceeltje grond weer van de hand, dat het toen gekocht had in een mislukte poging om de bouw van het grote appartementencomplex centraal op de Burg te verhinderen

De volledige grond waarop het flatgebouw – met onderaan winkels – intussen al vele jaren ingeplant staat, behoorde toe aan enerzijds de familie Gryson en anderzijds de familie Verhaeghe. Zij hebben er samen de appartementen gebouwd. Nochtans was het stadsbestuur, met wijlen Roger Windels als burgemeester, er in die woelige dagen in geslaagd om een vierde van de naakte eigendom van het perceel-Verhaeghe aan te kopen in de hoop de nieuwbouw te dwarsbomen. Die transactie gebeurde door toedoen van Norbert De Cuyper, toen schepen en intussen al bijna twintig jaar burgemeester van de stad. Ook Gerard Naeyaert (nu voorzitter van de gemeenteraad) en Servais Deroo (nu schepen en OCMW-voorzitter) bekleedden in 1988 het schepenambt. De drie genoemde politici zijn de enigen van toen die nog in de gemeenteraad zitting hebben.

Bouw kwam er

De families Gryson en Verhaeghe aasden er destijds al langer op om ofwel de Burggrond voor een torenhoge prijs aan de stad te verkopen, ofwel er een appartementencomplex op te bouwen. Uiteindelijk wérd er na een hele rompslomp met vergunningen en protestacties door de Jongsocialisten en de CVP voor een groene Burg uiteindelijk ook gebouwd.

Billijke overeenkomst

“Na de onderhandse overeenkomst op 1988 werd de authentieke akte voor de aankoop van de 112,5 m² grond op 24 mei 1988 officieel verleden”, zei burgemeester Norbert De Cuyper (CD&V) vorige maandag in de gemeenteraad. “Dat er uiteindelijk op ons grondperceel gebouwd werd, zou tot jarenlange juridische betwistingen en gerechtelijke procedures leiden. Op uitdrukkelijke vraag van de familieleden Verhaeghe zijn we tot een minnelijke schikking gekomen. Beide partijen vinden het een billijke overeenkomst.”

(JS)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout) van vrijdag 1 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier