Burgemeesters Zuid-West-Vlaanderen willen inzetten op kanaal Bossuit-Kortrijk

Redactie KW

De conferentie van burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen wil volop inzetten op de economische ontwikkeling van het kanaal Bossuit-Kortrijk. De burgemeester van Zwevegem wijst zijn collega’s, tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst, wel op de kleine geklasseerde sluizen in Kortrijk. Die blijven een doorn in het oog. De burgemeester van Kortrijk begrijpt het probleem maar wil nu even geen Leiewerken meer in zijn stad.

De dertien burgemeesters die samenwerken in de intercommunale Leidedal hebben het op de nieuwjaarsbijeenkomst in Wervik ondermeer over de ontwikkeling van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Naast de recreatieve trekken ze ook de economische kaart.

Sluizen deklasseren

“U mag niet vergeten dat bij ons Bekaert langs dat kanaal zit, in Moen zit Imog daar. Persyn gebruikt het kanaal ook en er zijn nog tal van bedrijven die vragende partij zijn om de combinatie van recreatie en economie mogelijk te maken. We moeten daarvoor blijven ijveren”, zegt Claude Vanwelden, de burgemeester van Zwevegem. Probleem zijn de drie kleine geklasseerde sluizen die aansluiting geven op de Leie in Kortrijk. Daar kunnen enkel kleine schepen door. “Ik persoonlijk zou het liefst hebben dat men in Brussel overtuigd raakt die sluizen te deklasseren. Dan zou je echt een verbinding hebben Seine-Schelde-Leie en ik denk dat dat de toekomst zal moeten zijn, meent hij. Burgemeester Stefaan De Clerk van Kortrijk reageert. ” Er zijn bepaalde bottlenecks, maar het is niet aan de orde nu. Wij hebben net de Leiewerken achter de rug. We moeten even halt houden en bestuderen hoe we het verder kunnen aanpakken”.

Start in 2013

Indien de sluizen verdwijnen zou het kanaal ook een rol kunnen spelen als bypass in het grote verbindingsverhaal van Seine en Schelde via de Leie. In dat Europees project moet de Leie tegen 2016 toegankelijk zijn voor schepen tot 4400 ton. Dit jaar zouden de werken in Harelbeke vergund moeten zijn. Het gaat om een nieuwe sluis, nieuwe bruggen en vernieuwde kades. ” Alles moet tegen 2016 klaar zijn. Als ik dan hoor dat de bouw van een sluis vier jaar duurt dan zal het hoog tijd zijn dat we in 2013 echt kunne starten”, meent de burgemeester van Harelbeke, Rita Beyaert. Het lijkt dus nipt te worden. Komt daarbij dat de werken in Wervik die dit jaar moesten starten vertraging oplopen.

Bekijk hier de reportage

(K.B./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier