Burgemeesters Westhoek pleiten voor strenge afbakening Vlaamse platteland

Redactie KW

De afgelopen maanden hebben de burgemeesters van de Westhoek aandacht besteed aan de voorbereiding van het nieuwe Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling voor de periode 2014-2020. De huidige programmeerperiode loopt op zijn einde, maar zorgde voor meer dan acht miljoen euro aan investeringen in de Westhoek, waarvan drie vierden naar gemeentelijke projecten ging (dorpskernvernieuwingen, ontmoetingscentra …).

Zowel op Europees als op nationaal niveau wordt reeds enige tijd werk gemaakt van de voorbereiding van de nieuwe periode. Iedereen lijkt er zich reeds bij neer te leggen dat de Europese budgetten die gebruikt worden om dit Vlaamse programma te financieren lager zullen liggen, waardoor de criteria voor de toewijzing en de verdeling van de middelen strenger zullen worden.

Echte platteland

Daarom pleiten de burgemeesters van de Westhoek voor een zeer strenge omschrijving van het platteland in Vlaanderen. “Enkel streken met gemeenten die voldoen aan de strengste normen inzake bevolkingsdichtheid (minder dan 300 inwoners per vierkante kilometer) en open ruimte (minder dan 15% bebouwde oppervlakte), moeten in aanmerking kunnen komen voor dit Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling”, zegt Bernard Heens, voorzitter van het Westhoekoverleg. “Op deze manier kan een daling van de beschikbare middelen voor het échte Vlaamse platteland worden voorkomen”.

“Echte plattelandsgemeenten worden gekenmerkt door een zeer groot te onderhouden patrimonium aan wegen, waterlopen en kernen … maar hebben een beperkte belastbare basis. Fiscale aanslagvoeten zijn in de Westhoek hoog en brengen tegelijkertijd weinig op voor de lokale besturen. Wil Vlaanderen blijven beschikken over aantrekkelijke plattelandsregio’s zoals de Westhoek, het Meetjesland, Haspengouw, de Vlaamse Ardennen … dan zijn deze fondsen een noodzakelijke aanvulling van het inkomen voor deze lokale besturen”, besluit hij.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier