Burgemeesters Westhoek hebben vragen bij veiligheidsmaatregelen kerncentrale Gravelines

© BELGA/BELPRESS
Redactie KW

De Westhoekburgemeesters hebben een rapport van Greenpeace over de veiligheid van het nucleaire complex in Gravelines kunnen inkijken. Ze nemen het rapport ernstig en zullen daarom de gouverneur uitnodigen. Ze willen met hem bekijken welke maatregelen er momenteel genomen zijn om de veiligheid van de inwoners van de Westhoek te garanderen, en ook nagaan welke bijkomende maatregelen er nodig zijn.

Sinds Japan na de ramp in Fukushima eerder deze maand haar laatste kerncentrale op non actief plaatste, vormt het nucleaire complex te Gravelines de grootste actieve kerncentrale ter wereld. Er bevinden zich 6 kernreactoren, goed voor een totaal vermogen van 5460 MW. De eerste twee reactoren werden opgestart in 1980, de twee daaropvolgende in 1981 en de twee jongste werden opgestart in 1985. Ze zijn dus 27 tot 32 jaar oud, waardoor 4 van de 6 reactoren hun voorziene ontwerpleeftijd van 30 jaar hebben overschreden.

Heel groot risico

“De risico’s verbonden aan deze site beperken zich uiteraard niet tot het Franse grondgebied. De kerncentrale bevindt zich op amper 30 km van De Panne. De kust en bij uitbreiding onze provincie én het ganse land lopen gegeven de overheersende westenwind een zeer groot risico in geval van een kernramp. Ook de voorzitter van het grensoverschrijdend samenwerkingsplatform West-Vlaanderen / Flandre Dunkerque – Côte d’Opale, momenteel de Ieperse senator Jan Durnez, werd verzocht dit thema aan te kaarten bij de Franse partners. In het bijzonder wensen we dit aan te kaarten bij de burgemeester van Duinkerke en Frans minister van staat Michel Delebarre, ” zeggen de Westhoekburgemeesters in een mededeling.

Westhoekoverleg stelt vast dat Vlaanderen heel wat middelen pompt in allerhande preventieve acties in het kader van 1000jarige kuststormen terwijl nationale preventieve acties zich hoofdzakelijk focussen op binnenlandse kerncentrales. Door het aankaarten van dit risico hoopt Westhoekoverleg te vermijden dat de kerncentrale van Gravelines aan de aandacht van de hogere overheden ontsnapt.

Burgemeesters Westhoek hebben vragen bij veiligheidsmaatregelen kerncentrale Gravelines

Bekijk hier de reportage

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier