Burgemeesters grensstreek gefrustreerd door resem homejackings en ramkraken

Redactie KW

De burgemeesters in de grensstreek reageren geprikkeld en zelfs gefrustreerd door de recente reeks van homejackings en ramkraken De uitwisseling van gegevens met de Franse politie loopt nog steeds mank, zeggen ze. In de politiezone Grensleie komen straks wel camera’s met nummerplaatherkenning, maar als de Franse autoriteiten de nummerplaten niet vlot vrijgeven, zal die maatregel wellicht haar doel missen.

De afgelopen maanden is volgens het parket een Noord-Franse bende aan het werk die handig gebruik maakt van de anonimiteit van de grens. De Wevelgemse Burgemeester Jan Seynhaeve maakt zich zorgen, net als zijn collega Gilbert Bossuyt in het nabijgelegen Menen. “Het is een fenomeen dat we jaren terug ook hadden. We zijn bezorgd door de situatie die ons verplicht na te denken over mogelijke maatregelen, maar dat is niet evident”, zegt de burgemeester van Wevelgem Jan Seynhaeve. Burgemeester Bossuyt van Menen treedt hem bij : “Het is een enorme frustratie ook voor de burgemeesters in de grensstreek dat dergelijke zware criminele feiten nog altijd mogelijk blijven”.

Nummerplaatherkenning

Voldoende patrouilles op de weg, een goeie samenwerking tussen lokale, federale politie en het parket en het inschakelen van de burgers via de buurtinformatienetwerken zijn reeds genomen maatregelen. Het schoentje knelt vooral als het op de samenwerking met Frankrijk aankomt, klinkt het. “Ik denk dat het op het terrein al beter is dan enkele jaren geleden, maar de informatie-uitwisseling van bijvoorbeeld nummerplaten dat is de uitdaging. Dat moet beter”, meent Jan Seynhaeve. Gilbert Bossuyt : “Laatst hebben we nog beslist om camera’s op de grens te plaatsen zodat we meer inzicht krijgen op de voertuigen die over de grens bewegen”.

Ook in Wevelgem komen straks camera’s met nummerplaatherkenning. Maar die camera’s zullen pas echt hun nut bewijzen als die gegevensuitwisseling vlot loopt.

(K.B./A.D.)

Burgemeesters grensstreek gefrustreerd door resem homejackings en ramkraken

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier