Burgemeester zet blootsvoets achtervolging in op 2 vandalen

Redactie KW

Zaterdagmorgen 4 juli slaagde de politie Kouter er met de hulp van burgemeester Bart Halewyck in om twee vandalen te strikken, die ondermeer de achterruit van de wagen van de burgemeester insloegen.

Vrijdag 3 juli vond er een fuif in Zomerloos plaats. Het was ook daar dat een tweetal jongeren, een 19- en een 20-jarige, aan zijn vandalentocht door Gistel begon. Bij het feestterrein zelf gooiden ze ondermeer met fietsen. Daarna trokken ze door de Zomerloosstraat, waar ook burgemeester Bart Halewyck woont.

„Mijn echtgenote is een slechte slaper en maakte me zaterdagmorgen heel vroeg, omstreeks 25 voor zes, wakker, met de vraag of ik ook iets gehoord had. En ja, ook ik hoorde het geluid van zware inslagen en brekend glas. Ik trok onmiddellijk mijn peignoir aan en snelde naar buiten”, doet burgemeester Halewyck zijn verhaal.

Ondertussen was een meisje, dat van de fuif kwam, tot bij de burgemeester gestapt. „Ze vertelde me dat die twee ook bij de fuifzaal lelijk huisgehouden hadden. Ik had gelukkig mijn gsm bij me, en heb onmiddellijk politie Kouter gebeld, die er een interventieploeg op af stuurde. Ze vroegen me wel om, als dat mogelijk was, de twee te volgen, zodat ze niet zouden kunnen ontsnappen. Ik ben toen naar binnen gelopen en heb vliegensvlug mijn kleren aangetrokken. Ik wist niet dat een mens zich zo vlug kan omkleden. Alleen mijn schoenen ben ik kennelijk vergeten aan te trekken”, aldus de burgemeester, die blootsvoets de achtervolging op de vandalen inzette.

„Ik heb ze zowat 600 à 700 meter goed kunnen volgen, op een afstand van 75 à 100 meter. De twee, die mij niet zagen, gooiden ondermeer nog ruiten van een serre in,… Ze wisten absoluut niet van ophouden.”

De burgemeester waarschuwde de agenten ondertussen dat ze de vandalen beter in de Berkenlaan zouden opwachten, omdat ze al zo ver op de Groene 62 gevorderd waren. „Na een tijdje kregen ze in de gaten dat ik hen volgde, en zetten het op een lopen. Onze interventiepolitie was echter net op tijd ter plaatse”, aldus de burgemeester. (SRA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 10 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier