Burgemeester van Veurne: “Minder stemcomputers maakt langere wachttijden bij verkiezingen”

Redactie KW

Volgens burgemeester Verfaillie van Veurne krijgen de steden en gemeenten in oktober minder stemcomputers dan voorheen. Veurne zou er maar 35 in plaats van 42 krijgen en dat zal, volgens de burgemeesters, langere wachtrijen veroorzaken bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Het zijn niet meer de oude stemcomputers die Veurne krijgt, het gaat om nieuwe toestellen, waarbij de kiezers ook een print krijgen van hun stem en die print moeten ze in een aparte urne deponeren.

“De steden en gemeenten die instemden om het nieuw systeem te gebruiken, kregen recent een brief van de Vlaamse overheid. Uit analyse blijkt nu dat er minder computers ter beschikking worden gesteld voor eenzelfde aantal kiezers. Veurne had 42 computers of 6 per stembureau, nu zijn dat er 35 en worden het er dus 5 per stembureau”, zegt burgemeester Verfaillie.

Ook het stemmen duurt langer omwille van de papieren versie van de stem die wordt geprint. De Veurnse burgemeester vraagt minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois om extra computers.

(Belga, foto TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier