Burgemeester tegen nieuwe gemeentefusies

Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Veurne Jan Verfaillie (CD&V) verzet zich tegen nieuwe gemeentefusies zoals die begin de jaren 70 werden doorgevoerd.

Het plan voor een nieuwe gemeentefusie werd woensdagavond gelanceerd door voorzitter Jean-Pierre Saelen van VoKa afdeling Brugge. Saelen meent dat een fusie van de gemeenten van het Brugse arrondissement de regio zowel intern als extern meer slagkracht zouden geven.

“Als andere steden aan hun profilering werken en in die zin miljoenen euro aan Vlaamse en Europese subsidies naar hun werkgebied halen, dan moet de Brugse regio daar ook eensgezind werk van maken”, pleitte de Brugse ondernemer. “De regio Brugge heeft meer nood aan lef en durf. Te veel beslissingen worden op de lange baan geschoven. Voorbeelden zijn de verbreding van het Schipdonkkanaal en het nieuwe voetbalstadion. Maar ook over de inplanting van nieuwe bedrijvenzones moeten beslissingen worden genomen.”

Volgens Jan Verfaillie is een nieuwe fusie niet aan de orde. “De mensen hebben het meeste vertrouwen in het lokale bestuur. Dat bestuur staat het dichtst bij de inwoners. De communicatie tussen de mensen en de beleidsmakers kan nog direct verlopen. Een schaalvergroting zal tot een kloof tussen de burger en de politiek leiden.”

Verfaillie wijst erop dat de fusiegolf van de jaren 70 tot doel had om de bestuurskracht te verhogen en alle gemeente toe te laten basisvoorzieningen uit te bouwen. “Vandaag werken de gemeenten via andere vormen met elkaar samen. Er zijn voldoende wettelijke bepalingen om grote samenwerkingsverbanden op te zetten. Ook de provincies blijven volgens hem belangrijk omdat ze het tussenniveau zijn tussen de Vlaamse overheid en de gemeenten. “Onder meer op het vlak van ruimtelijke ordening en streekontwikkeling bewijzen zij hun nut”, aldus nog Verfaillie. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier