Burgemeester Renaat Landuyt: “Ooit wit poeder in mijn brievenbus aangetroffen”

© Benny Proot
Redactie KW

Het Brugsch Handelsblad brengt de hele zomervakantie lang elke week een spraakmakend dubbelinterview met Brugse tenoren. Deze week op twee volle pagina’s: burgemeester Renaat Landuyt versus procureur Jean-Marie Berkvens. Ook het item ‘bedreigingen’ komt aan bod.

“Ik heb ooit wit poeder in mijn brievenbus gekregen”, vertelt burgemeester Renaat Landuyt. “Ooit werd mijn huisgevel beschilderd en mijn auto doelbewust bekrast. Het ergste was toen ik als minister mee moest beslissen over de nachtvluchten. Toen kreeg ik thuis telefonische bedreigingen, mijn kinderen hebben er vooral van afgezien. De zwakke plek is je familie. Een van mijn zonen vond zijn familienaam ambetant omdat hij er op school mee bekritiseerd werd.”

De procureur kreeg ooit een kogel in zijn brievenbus. Maar de bedreigingen gingen nog veel verder. “Als onderzoeksrechter kreeg ik de niet mis te verstane boodschap : als je mijn partner aanhoudt, pleeg ik zelfmoord”, herinnert hij. “Die vrouw zei dat op een erg rustige toon. Op zo’n momenten denk je toch twee keer na. Maar ik heb die man toch aangehouden. Gelukkig sta je in Brugge niet bloot aan bedreigingen die criminele bendes in grootsteden uiten. Wat mij veel meer gestoord heeft, zijn de aanvallen op mijn persoonlijke integriteit. In het dossier Vangheluwe werd ten onrechte beweerd dat er een directe telefoonlijn was tussen bisdom en parket. Ik lach graag, maar daar kon ik niet om lachen.”

(SVK)

Het integrale openhartige dubbelinterview, waaruit blijkt dat de twee in het verleden meer dan eens lijnrecht tegenover elkaar stonden, lees je deze week in Het Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier