Burgemeester Mesen stapt -boos- uit fanfare na incident op 11 november

Redactie KW

Burgemeester van Mesen Sandy Evrard heeft ontslag genomen uit de plaatselijke fanfare, waar hij al 30 jaar spelend lid was. Hij kondigt ook sancties aan tegen de fanfare. Reden is dat de fanfare op 11 november geweigerd heeft om de Vlaamse Leeuw te spelen, ondanks eerdere beloftes. Dat vertelde hij gisteravond na de gemeenteraad.

Het stadsbestuur van Mesen werd in mei door Vlaams minister Geert Bourgeois nog op de vingers getikt omdat op officiële plechtigheden nooit de Vlaamse Leeuw werd gespeeld in het faciliteitenstadje. Sandy Evrard heeft zich toen verontschuldigd, omdat hij niet wist dat dit moest. Hij beloofde toen aan Bourgeois dat dit zou veranderen. Hij heeft dat ook zo besproken met de leden van de fanfare, die hem dat begin november en zelfs op 10 november nog bevestigden. Tot de burgemeester een kwartier vóór de officiële plechtigheid op 11 november te horen kreeg dat de fanfare de Vlaamse Leeuw toch niet zou spelen.

Voor schut

“Had ik dat vooraf geweten, dan had ik voor een cd gezorgd. Ik had beloofd aan minister Bourgeois dat dit in orde zal komen. Met het stadsbestuur wilden we zelfs de aankoop van de partituren bekostigen, maar ik werd net vóór de plechtigheid op 11 november voor schut gezet,” aldus Sandy Evrard. Hij voelt zich schuldig tegenover de minister dat hij zijn belofte niet kon houden en voelt zich vernederd door de fanfare.

Mesen vredesstad?

Intern heerst er grote verdeeldheid over de kwestie. Concreet weigeren 3 à 4 personen om de Vlaamse Leeuw te spelen uit ideologische overwegingen. Maar dat is volgens de burgemeester ontoelaatbaar. Hij zal op de volgende gemeenteraad een sanctie voorstellen tegen de fanfare. Hij heeft alvast ontslag genomen. Een klein oorlogje dus in de stad van de vrede… .

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier