Burgemeester Kuurne wil interventieplan bij elk evenement met veel volk

Redactie KW

Carl Vereecke, burgemeester van Kuurne, vindt dat een goed interventieplan noodzakelijk is bij evenementen die heel wat volk op de been brengen. Dat zegt hij nadat hij van het weekend omwille van veiligheid een bijeenkomst van Blood and Honour heeft verijdeld. De extreemrechtse groepering had in Kuurne een zaaltje gehuurd voor een bijeenkomst van zo’n 200 aanhangers uit heel Europa.

Het zijn ezelsfeesten in Kuurne. Traditioneel houden heel wat verenigingen dan een feestje. Ondermeer hier in Zaal De Middenstand kwam een aanvraag binnen voor een benefietfeest voor een kankerpatiënt. De uitbater zegde toe, tot hij zag wie de zaal kwam aankleden en vooral hoe.

“Dan zag ik hen hun truitjes aantrekken met die boodschappen op en ik zag een hakenkruis hangen,” getuigt uitbater Luc Rosseel.

Een Blood and Honour meeting dus waarbij vaak extreme slogans gescandeerd worden, zoals hier blijkt uit undercoverbeelden in Bellegem uit 2008. Op de bijeenkomst in Kuurne werden 200 sympathisanten uit heel Europa verwacht. De uitbater waarschuwde de politie en de burgemeester. Die wilden heel snel optreden, voor alle gasten er waren. De burgemeester ging zelf in de zaal vertellen waarom de bijeenkomst niet kon plaatsvinden.

“Als burgerlijke overheid moeten wij er bij feesten voor zorgen dat er een evacuatieplan bestaat,” zegt burgemeester Vereecke van Kuurne. “Dat wil zeggen: hoe moeten ziekenwagens en hulpdiensten aanrijden bijvoorbeeld. Zeker met de attracties en de terrassen, was het onverantwoord om het feest te laten doorgaan.”

Achteraf gezien bleek het optreden van de burgemeester niet zonder gevaar. Iemand rolde een boksbeugel naar hem toe. “Ze hoopten misschien dat ik het zou oprapen en dat ze dan konden zeggen dat ik ook gewapend was. Ik kan dat wel niet bevestigen.”

Uiteindelijk verlieten de leden van Blood en Honour de zaal zonder veel problemen en vond de bijeenkomst plaats in Eernegem. De burgemeester wil in de toekomst sneller een interventieplan opstellen bij evenementen waarbij, van welke strekking ook, de veiligheid van de aanwezigen gewaardeerd wordt.

(JV/TN)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier