Burgemeester Koksijde wil keuring kustrijwielen

Redactie KW

De burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (LDD), wil een keuring van de kustrijwielen. Volgens Vanden Bussche laten de constructie, de uitrusting en de beveiliging van de voertuigen soms te wensen over, met ongevallen tot gevolg. Hij doet een voorstel aan de andere kustburgemeesters en de bevoegde ministers.

Uit cijfers van burgemeester Vanden Bussche blijkt dat tussen 2000 en 2007 op de zeedijk in Koksijde 44 ongevallen gebeurden waarin een kustrijwiel betrokken was. Bij 21 ongevallen vielen gewonden. Bij 28 ongevallen waren zwakke weggebruikers betrokken. Uit een diepgaander onderzoek blijkt dat de kustrijwielen zich bewegen als op een grote speelplaats waar overal kriskras door elkaar wordt gewandeld en gefietst.

“Ik heb de problematiek al aangekaart tijdens het kustburgemeestersoverleg”, zegt Vanden Bussche. “Uit een onderzoek door de diensten van de provinciegouverneur bij het Nationaal Bureau voor Normalisatie (NBN) blijkt dat er voor de kustrijwielen geen Belgische of Europese normering bestaat. Ik stel voor dat de gemeentebesturen eerst zelf normen en voorschriften opleggen aan de verhuurders. Dat kan onder meer door het verplichte gebruik van CE-gekeurde onderdelen voor de
bumpers, het antislipmateriaal, het stuur, de pedalen, de remmen, de bel of toeter en de zitjes.”

Gelijktijdig wil de Koksijdse burgemeester een procedure starten om standaardnormen te ontwikkelen. Hij wil daarbij de constructeurs, de verhuurders, de politie, de kustgemeenten en het NBN betrekken. De minimumnormen zouden dan in een ministerieel besluit worden vastgelegd. “Op die manier komen er niforme en strikte regels die tot meer veiligheid moeten leiden”, aldus Vanden Bussche. “Die laatste procedure zal echter door de diverse termijnen van kennisgeving minstens twee jaar in beslag nemen.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier