Burgemeester Jan Verfaillie wil gerenoveerd Stationsplein met tunnel

Redactie KW

Als burgemeester Jan Verfaillie zijn plannen kan doordrukken, krijgt de Veurnse stationsbuurt binnen afzienbare tijd een nieuwe look. De huidige monumentale gebouwen krijgen een andere bestemming en er wordt een nieuw stationsgebouw neergezet. Er zou ook meer parkeerruimte voor fietsers en wagens komen. Een tunnel tussen centrum en Nieuwstad is essentieel.

„Het plan moet tijdens de volgende legislatuur realiteit worden”, aldus de burgemeester.

Nieuwe woningen

Al een aantal jaar staat het Veurnse stationsgebouw in de steigers. Steeds meer inwoners klagen erover dat er niets gebeurt. Maar binnen afzienbare tijd is het einde van de tunnel in zicht. Burgemeester Jan Verfaillie laat er geen twijfel over bestaan dat de stationsomgeving een nieuwe look krijgt.

Momenteel vindt een marktonderzoek plaats om de eigendommen van De Lijn – hangar en beschermd gebouw – om te bouwen. „Op het einde van het stationsplein geloven we in de mogelijkheid om appartementen te creëren voor senioren”, verduidelijkt de burgemeester. „Het woonproject moet plaats bieden aan 25 tot 30 bejaardenwoningen. In het beschermde stationsgebouw moeten enkele lofts komen of moet er plaats zijn voor de nodige hotelinfrastructuur. Het huidige judolokaal kan een nieuw ontmoetingslokaal worden.”

Tunnel

De Lijn en de NMBS zouden een constructie neerzetten naast het huidige judolokaal. Er zou plaats zijn voor een lokettenruimte en een zit- en wachtzaal. Essentieel is volgens de burgemeester de creatie van een ondergrondse doorsteek tussen het Stationsplein en de Berkenlaan.

Nieuwe parkeerplaatsen

De voorbije jaren wordt er steeds drukker geparkeerd op het Stationsplein. „Ook daarvoor moeten we een oplossing voor vinden”, aldus Verfaillie. „De bestaande fietsenparking verdwijnt. Er komen wel twee nieuwe overdekte fietsenstallingen. De eerste zou zich aan de rechterkant van het nieuwe stationsgebouw bevinden. Daarenboven komt er een tweede fietsenstalling aan de overkant van de spoorweg, waar nu het fietspad naar de Berkenlaan leidt.”

De burgemeester wijst heel nadrukkelijk op de creatie van nieuwe parkeerplaatsen voor wagens. ,,In zijn totaliteit komen er aan het station toch wel zowat tweehonderd parkeerplaatsen”, legt hij uit. „Langsheen de Rodestraat kunnen er vanaf de loods van De Lijn toch wel 100 extra parkeerplaatsen bijkomen. Aan de overzijde van de spoorweg, langs de Berkenweg, kunnen we ongeveer dertig parkings realiseren. Tel daarbij de zeventig parkeerplaatsen die er nu al zijn en je komt aan het ronde bedrag van tweehonderd.” (RLV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 28 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier