Burgemeester Ieper combineert meeste mandaten in West-Vlaanderen

Redactie KW

De burgemeester van Ieper Luc Dehaene combineert het meeste mandaten van al zijn West-Vlaamse collega’s. Hij heeft 16 betaalde functies. Dat blijkt uit cijfers van het Rekenhof. Jaarlijks moeten politici en hoge ambtenaren hun lijst met mandaten indienen. Zo kan het Rekenhof eventuele belangenvermengingen controleren.

De Ieperse burgemeester schrok zelf toen hij de lijst met zijn mandaten onder ogen kreeg. Na controle door zijn administratie blijkt dat er zes mandaten kunnen herleid worden tot één. Dat betekent dat er dan toch nog 10 bijbaantjes overblijven.

“Het gaat om intercommunales. Het zijn vennootschappen die door lokale bestuurders bestuurd worden. Er moeten daar nu eenmaal lokale mensen inzitten. Die vergaderingen worden ook geconcentreerd,” zegt burgemeester Dehaene.

Omdat je kunt meebeslissen is zo’n mandaat een belangrijk voordeel voor een gemeentebestuur. Want voor de centen moet je het niet doen ,zegt de Ieperse burgmeester. Zijn nevenfuncties samen zijn jaarlijks goed voor zo’n 15.000 euro netto belastbaar inkomen.

De kans is klein dat de Luc Dehaene het in de toekomst nog schopt tot “West-Vlaams Mandaten kampioen”. Na 16 jaar burgemeester van Ieper houdt hij het voor bekeken.

“Dat is zeker geen vangnet voor mij voor na mijn pensioen. Ik heb voor mij al uitgemaakt waarvoor ik mijzelf wil engageren. Dat zijn een aantal vrijwilligersorganisaties en sportclubs. Ik zal wel weten wat te doen,” zegt de burgemeester.

Partijgenoot en burgemeester van Brugge Patrick Moenaert is in West-Vlaanderen tweede met 15 mandaten.

(BV/ABO)

Meer vanavond in het Focus- & WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier