Burgemeester Evrard wint Nederlandse innovatietrofee

Redactie KW

Burgemeester Sandy Evrard van Mesen heeft de innovatietrofee 2009 van het Nederlands vakblad Koks! gewonnen. Sandy Evrard is professioneel verbonden aan de Scholengroep Westhoek voor het Gemeenschapsonderwijs (GO), waar hij catering-verantwoordelijke is. Vanuit de centrale keuken in Diksmuide worden dagelijks zowat 1.500 maaltijden bereid, die in alle GO-scholen van de Westhoek worden bedeeld.

Na drie jaar experimenteren en verfijnen is Sandy Evrard er samen met zijn team koks en keukenpersoneel in geslaagd om gezonde maaltijden te serveren (met weinig vet en veel groenten), die de leerlingen toch lekker vinden.

De jury van de Koks!-innovatietrofee omschrijft het als volgt: “Sandy Evrard is er in geslaagd om groenten aantrekkelijk te maken voor kinderen. Het is vernieuwend om juist voor deze doelgroep recepturen te ontwikkelen. Belangrijk ook voor hun toekomst. Ze leren op deze manier smaken kennen en waarderen. Een knappe prestatie als je kinderen aan de groenten kunt krijgen.”

In de keuken van het GO-onderwijs in de Westhoek worden soepen niet met poeder gemaakt, maar met (diepvries)groenten. Er wordt ook rekening gehouden met de tijd dat het voedsel onderweg is in de warmhoudbakken: het wordt bijtgaar in de bakken gedaan, zodat het verder op smaak kan komen en zacht worden tijdens het transport. Niet zo populaire groenten zoals spruitjes worden verwerkt in stoemp. Zo wordt er voor gezorgd dat de leerlingen (van kleuters tot secundair) wekelijks voldoende gezonde voedingsstoffen (en groenten) eten.

Sandy Evrard houdt zijn catering-activiteiten en zijn politieke activiteiten volledig gescheiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier