Burgemeester De Clerck relativeert criminaliteitscijfers in Kortrijk

Redactie KW

MET VIDEO – Volgens burgemeester Stefaan De Clerck is de criminaliteit in Kortrijk niet meer toegenomen dan in de andere centrumsteden. De nultolerantie zorgt ook voor de hogere cijfers, klinkt het, want er wordt onmiddellijk pv opgemaakt. Maar de nieuwe geweldplegingen in de Zwevegemsestraat bevestigen zowel volgens meerderheid als oppositie de nood aan het uitgebreid veiligheidsdebat dat er straks aankomt.

De handelaars in de Zwevegemsestraat in Kortrijk hebben er echt genoeg van, zo moet ook de burgemeester vaststellen bij een korte wandeling door de straat. Gisteren werd daar nog een ouder koppel afgeranseld. Uit politiecijfers blijkt dat het aantal diefstallen met geweldpleging of afpersing in Kortrijk vorig jaar is toegenomen met 40%. De Zwevegemsestraat is een zwart punt. Burgemeester De Clerck: “Als men hier een nultolerantie invoert, dan zijn er voortdurend speciale teams op pad en dan zijn er natuurlijk veel meer pv’s en zullen de statistieken omhoog gaan.”

Blauw

Nog volgens de burgemeester is de criminaliteit maar evenveel gestegen als in de andere grotere steden. De criminaliteit is door de nultolerantie in kaart gebracht en nu moet ze aangepakt worden, zegt hij. Hij verzekert dat het blauw op straat blijft en dat de organisatie van het politiekorps doorgelicht en eventueel bijgestuurd zal worden.

Reactie Sp.a en Vlaams Belang

Fractieleider van Sp.a en Groen! in Kortrijk Philippe De Coene wandelt geregeld via de Zwevegemsestraat. Hij hoort en ziet de geweld- en drugsproblemen. De Coene: “Als je hier zoveel keer moet uitrukken dan blijf je hier beter. Vandaar mijn voorstel om hier een permanente politiepost te voorzien. Ik denk dat dat ook goed zou zijn in de stationsbuurt.”

Vlaams Belang vindt dat de stad te veel draalt bij het nemen van maatregelen. De partij vindt de nultolerantie een goeie zaak, net als de komst van camera’s, maar het aanstellen van een schepen van veiligheid, is voor Vlaams Belang het allerbelangrijkste.

Burgemeester De Clerck relativeert criminaliteitscijfers in Kortrijk

Bekijk hier de reportage

(BS/KB)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van, WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier