Burgemeester Bredene roept bouwpromotoren op te focussen op woningen voor jonge gezinnen

Redactie KW

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) lanceert een opvallende oproep naar bouwpromotoren. “Ze moeten focussen op betaalbare woningen voor jonge gezinnen en ook eens nadenken over de winstmarges”, haalt hij uit.

Aanleiding voor de oproep van de burgemeester zijn de dalende cijfers over de appartementsverkoop aan de kust. Bredene heeft met 1.200 woningen het laagst aantal tweede verblijven van de kust. “Dat komt omdat we al jaren een minimumoppervlakte van 75 m² opleggen waardoor de woning ook geschikt is om te wonen en niet enkel als tweede verblijf. Bovendien zetten we in op residentiële verkavelingen. Omdat meer ouderen uit Bredene kiezen om in de nieuwe appartementen te wonen en die appartementen ook jonge gezinnen aantrekt, zorgt dit voor een lagere druk op de woningmarkt.”

Focussen op betaalbaarheid

Vandenberghe roept de bouwpromotoren op om te focussen op de betaalbaarheid van woonprojecten voor jonge gezinnen. De gemeente legt aan promotoren niet enkel minimum-oppervlaktes op, maar ook voorwaarden voor berging van fietsen en de aanwezigheid van garages. “Bouwpromotoren moeten ook nadenken over de winstmarges. Zo kunnen ook zij zorgen voor betaalbare woningen voor jonge gezinnen”, zegt de burgemeester die ook het cijfer van 200.000 euro noemde als de prijs voor betaalbaar wonen.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier