Burgemeester Bossuyt van Menen vecht beslissing minister Bourgeois aan

Redactie KW

Burgemeester Bossuyt van Menen zal de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois juridisch aanvechten. Op welke manier wordt nog onderzocht. Minister Bourgeois verklaarde een bijzondere zitting van het schepencollege, begin maart, ongeldig. Daarin liet de burgemeester enkele afwezige schepen vervangen door eigen raadsleden voor de aanstelling van een medewerkster op zijn kabinet. Volgens coalitiepartner CD&V is de vernietiging meer dan terecht.

Het zit er weer bovenarms op in Menen. Burgemeester Bossuyt is woedend. Minister Bourgeois heeft een omstreden vergadering van het schepencollege vernietigd. En dat terwijl de gouverneur een oplossing moet zoeken voor de ruzie binnen de meerderheid.

“Natuurlijk, het is heel vreemd,” zegt Bossuyt. “De minister lanceert een bemiddeling. We zijn in volle bemiddeling. Iedereen zwijgt ook, wat gepast is als men wil bemiddelen en verzoenen. Dan begrijp ik niet wat die sanctie van de minister daar tussen komt doen.”

Coalitiepartner heeft wel begrip

CD&V, coalitiepartner van SP.a in Menen, begrijpt de beslissing van Bourgeois dan weer wel. Schepen Martine Fournier: “Laat mij eerst zeggen dat het toch de plicht is van de burgemeester als eerste burger van de stad om de wet te respecteren. Hij heeft dat toch nu toe niet gedaan, vooral wat het college van 8 maart betreft. En wij zijn daarom heel blij dat de minister het college vernietigd heeft en zo zegeviert de democratie toch wel.”

De bemiddelaar, gouverneur Breyne, wil niet reageren op de recente ontwikkelingen.

(AD/JV)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier