Burgemeester Blankenberge wil meeuwenpopulatie kunnen aanpakken

Redactie KW

De voorzitter van het Kustburgemeestersoverleg en tevens burgemeester van Blankenberge Patrick De Klerck wil het beschermd statuut van de meeuw opheffen. Hij heeft daarvoor een brief geschreven aan bevoegd minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). De meeuwen zorgen momenteel voor zware overlast aan de kust.

Voor burgemeester De Klerck is het welletjes geweest. Hij wil de meeuwenproblematiek gemeenschappelijk met alle kustgemeentes aanpakken, en vraagt daarom aan minister Schauvliege om het beschermd statuut van de meeuw op te heffen. “Een gemeenschappelijk initiatief drong zich op”, zegt De Klerck. “Het initiatief van Knokke-Heist met de valse vos, of dat van Oostende met kiters, krijgt onze steun, maar daarmee wordt het probleem verschoven. Bovendien zijn die oplossingen allemaal tijdelijk.”

Met het opheffen van het beschermd statuut zou er kunnen gejaagd worden op de meeuw. “Dat moet toelaten om op een efficiënte en flexibele manier om te gaan met de problematiek en hun populatie tot normale proporties te herleiden”, luidt de brief.

“Hoe dat moet gebeuren laat ik in het midden, maar er moet iets gebeuren”, zegt De Klerck. “De brandweer schudt in het voorjaar al de eieren, maar het wordt toch nog erger en erger, en de meeuwen worden ook agressiever. Bovendien hoor ik dat er ook al overlast is in het binnenland. We hopen dat er, ondanks de vakantieperiode, snel gehoor wordt gegeven aan onze vraag.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier