Burenruzie resulteert in mysterieuze pop aan deur

Redactie KW

Johan Clauw schrok nog geen klein beetje, toen hij vorige woensdag een pop in ‘geraamtekostuum’ aan de deur van zijn sociale huurflat zag hangen. Het macabere werk van zijn buren, zeg Johan, die hem al jarenlang zouden pesten. Volgens Frans Messiaen en Roger Orbie is Johan echter zelf oorzaak van alle problemen.

Naar eigen zeggen werd Johan snel het mikpunt van pesterijen. „De miserie begon toen Frans en Roger hier kwamen wonen. Ze hadden het meteen op mij gemunt. Ik geef toe dat ik een zwaar gerechtelijk verleden heb, ik heb heel wat vechtpartijen op mijn kerfstof. Wanneer ik te veel dronk, werd ik agressief. Maar vandaag heb ik al zes jaar geen druppel alcohol meer aangeraakt. Ik wil mijn verleden laten rusten.”

Pop aan de deur

En dan die pop. Woensdagavond was ik gaan ‘schieten’ in Geluveld. Toen ik thuis kwam, zag ik hem. Een lelijke streek. Van mijn buren natuurlijk, wie anders ? Wat ze ermee willen zeggen ? Dat ik moet ophoepelen zeker ? Of misschien dat ik me moet ophangen ? Maar verhuizen, dat nooit. Ik gun hen dat plezier niet. Ik woon hier trouwens langer dan zij. Mocht ik nog drinken, dan hadden ze al lang klop gekregen…”

De andere kant van het verhaal

Een heel ander verhaal horen we van Roger Orbie, een van de betrokken buren. „Ik woon hier vier jaar, en ik heb vier jaar miserie met Johan”, zegt hij. „Het moet altijd zijn gedacht zijn, hij wil hier echt de baas spelen. Of ik weet wie die pop aan zijn deur heeft gehangen ? Natuurlijk niet, kinderen misschien ? En nee, zelf heb ik het niet gedaan, ik ben die hele dag niet buiten gekomen.”

“Hij bedreigde al mensen met de dood”

Op voorwaarde van anonimiteit kan iemand die het dossier goed kent – en neutraal is in de zaak – wel het een en ander kwijt. „Johan is geen gemakkelijke man, zoveel is zeker”, klinkt het. „Ook in zijn vorige woningen had hij problemen met buren. Hij is licht ontvlambaar, en als hij boos wordt, dan is het menens. Zo bedreigde hij al mensen met de dood. Maar ernstige feiten zijn er volgens mij nog nooit gebeurd, het blijft bij verwijten en pesterijen. ‘t Zou nochtans een leuke buurt kunnen zijn, maar één man maakt dat onmogelijk.”

(pjb)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 2 juli 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier