Buitenlandse verpleegkundigen in onze instellingen, taal is grootste barrière

Redactie KW

Er zijn plannen om verpleegkundigen uit Spanje en Portugal naar ons land te halen om het tekort hier op te vangen. Grootste probleem bij economische migratie is de taal. Dat blijkt ook in het rust- en verzorgingstehuis Herdershove in Brugge. Daar zijn drie verpleegkundigen uit Polen en Roemenië aan de slag.

In het rust- en verzorgingstehuis Herdershove in Brugge zijn sinds enkele maanden zijn drie verpleegkundigen uit Polen en Roemenië aan het werk. Heel wat ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen vinden maar moeilijk verplegend personeel. Buitenlandse verpleegkundigen naar hier halen kan een oplossing zijn. Maar toch vormt de taal en het dialect vaak een groot probleem.

Technisch onderlegd

Emma Keukeleire komt uit Roemenië, zij spreekt wel vlot Nederlands. Ze heeft dan ook al twee jaar Nederlandse les gevolgd en het dialect, dat leert ze hier op de werkvloer. Het diploma van Emma komt overeen met een A2 bij ons, dat van haar Poolse collega’s met een A1. Technisch zijn zij even goed als hun Vlaamse collega’s. De meeste bewoners vinden het alvast geen probleem dat het buitenlanders zijn die hen verzorgen.

(N.D.)

Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Buitenlandse verpleegkundigen in onze instellingen, taal is grootste barrière

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier