Buitenissige terrasafmetingen

Redactie KW

Nieuwpoort In de gemeenteraadszitting van donderdag 15 april vroeg raadslid Rudi Hesters (Vlaams Belang) een strenger toezicht op de correcte toepassing van het reglement op het plaatsen van terrassen op de Kaai. Wandelaars hebben het op drukke dagen al moeilijk om veilig op het trottoir te wandelen, laat staan moeders met kinderwagens en rolstoelgebruikers.

De renovatie van de Kaai is een succes en daarvan profiteert de horeca. Geen vuiltje aan de lucht, als de uitbaters zich aan de politie- en de stedenbouwkundige verordeningen zouden houden. Sommige uitbaters bouwden echter op het trottoir niet alleen een overdekt terras aan hun horecavestiging vast, maar ze plaatsten ook een buitenterras en zetten nog enkele tafels en stoelen ervoor. Enkelen slagen erin om daar nog een wegneembaar reclamebord voor te plaatsen. Op drukke dagen kunnen twee stromen elkaar kruisende voetgangers onmogelijk op het trottoir blijven lopen. Rolstoelgebruikers kunnen er ook al niet voorbij, vermits de doorgang door die obstakels verhinderd wordt.

Vergunning

Wanneer een persoon gebruik wenst te maken van het openbare domein voor doeleinden waarvoor het niet onmiddellijk bestemd is, is een tussenkomst van de overheid vereist. De overheid beslist of ze die vergunning wil toestaan.

Volgens de politieverordening van 27 december 2007 mogen de terrassen aan de Kaai maximum 10 meter zijn en moet er een obstakelvrije loopzone van anderhalve meter voor voetgangers op het voetpad voorhanden zijn. Met uitzondering van grote evenementen mag het openbare domein van de Kaai ook niet met stoelen en tafels ingenomen worden. Met deze verordeningen stemden alle achttien aanwezige raadsleden op de gemeenteraadszitting van 27 december 2007 unaniem in, zodat de Kaai op een ruimtelijk aanvaardbare manier verder kan ontwikkelen. Nu blijkt dat sommige horeca-uitbaters deze reglementen aan hun laars lappen en de Kaai op een wildgroei van terrassen lijkt. Vandaar dat raadslid Rudi Hesters (Vlaams Belang) om strengere controle vroeg zodat de wet voor iedereen gelijk is.

(DCR)

Rudi Hesters klaagt aan dat horeca-uitbaters op de Kaai zich niet aan de afmetingen voor hun terrassen houden. (Foto a-IV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier