Bufferbekken dat wateroverlast moet voorkomen officieel geopend

Redactie KW

Wie zich bij noodweer voortaan nog weinig zorgen hoeft te maken, zijn de bewoners in de buurt van de Bosbeek in Izegem. Naast de waterbeheersingswerken van de stad heeft de provincie nu een bufferbekken aangelegd. Bij de watersnood van juli 2005 stond heel het gebied nog onder water. Het bufferbekken wordt vandaag officieel geopend.

In de buurt van de Bosbeek in Izegem wordt overtollig regenwater voortaan in twee fases gebufferd. De buffering is goed voor 21.000 kubieke meter water. Het gebied is één van de 25 plaatsen die in 2005 overstroomden en waar de provincie aan een oplossing heeft gewerkt. De bewoners zijn er nu gerust op dat het water weg kan, maar de watersnood van destijds zullen ze nooit vergeten. Erik Schollier: “Alles stond blank. Alles was onder water gekomen. Het water stond in de loodsen, op de landerijen en in de woning. Dat jaar hadden wij nog tabak, de 5 ha was verloren. De aardappelen waren ook volledig verloren en de prei was voor 30% beschadigd. Dat was een ingrijpend verlies.”

Ook waterreservoir

Met het bufferbekken hebben de landbouwers nu ook een waterspaarbekken met 4000 kubieke meter water voor in tijden van droogte.

(KB/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier