Budget in evenwicht was moeilijke oefening in Oostende

Redactie KW

Het budget 2012 van de stad Oostende sluit in evenwicht. ‘Maar dat was een erg moeilijke evenwichtsoefening’, zegt schepen van Financiën Hilde Veulemans, die de coalitiepartners oproept tot een grondig debat over de taken die de stad nog op zich moet nemen.

‘De schuld van de stad bedraagt 114 miljoen euro, hetzelfde als in het begin van deze legislatuur. Het totaal van de uitgaven is 140.061.506 euro, de totale inkomsten worden geraamd op 140.924.258 euro. De personeelskosten stijgen met 1,5 miljoen euro of 2,67%, hoewel al enkele jaren een aantal mensen die op pensioen gaan niet worden vervangen. De loonmassa is kleiner dan de pensioenlast’, aldus schepen Veulemans.

‘De personenbelasting stijgt in vergelijking met vorig jaar met zo’n 0,5 miljoen euro tot 14.479.860 euro. De inkomsten uit de onroerende voorheffing stijgen met 0,9 miljoen euro tot 38,4 miljoen euro. Dat hebben we te danken aan de vele bouwprojecten in Oostende’, zegt Veulemans.

‘We investeren dit jaar maar 12 miljoen euro, waarvoor we 8 miljoen euro lenen. De belangrijkste investeringen gaan naar openbare werken (2,2 miljoen euro), werken aan het conservatorium, de kunstacademie en de Leopoldschool (ongeveer 1 miljoen euro), de aanleg van het kerkhof rond het Duinenkerkje (660.000 euro) en een toeristische invulling voor de Koninklijke Gaanderijen (400.000 euro), die niet alleen gerestaureerd worden, maar ook zitbanken en kunstwerken uit de tijd van toen moeten krijgen. Hiervoor wordt gerekend op een subsidie uit het Impulsprogramma Kust.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier